7.29.2013

Nieuwe maïzena voor een andere wereld

De laatste dag van onze Gentse Feesten dus Eric Goeman haalt alles uit de kast voor het laatste debat: “Nieuwe maïzena voor een andere wereld”
(Op weg naar het actieve burgerschap stormt het door het neoliberale paradijs)

Een zoektocht naar nieuwe strijdvormen tegen en alternatieven voor het liberale kapitalisme met Thomas Decreus, Eric Corijn, Dominique Willaert, Jan Dumolyn, Barbara Van Dyck, Robrecht Vanderbeeken,  Francine Mestrum, Manu Claeys en uiteraard Eric Goeman hiself.

Kortom een must. 


7.28.2013

het onvermijdelijke hoofddoekendebat

Vandaag, kameraden en vrienden, brengen Trefpunt en Democratie2000 het schier onvermijdelijke hoofddoekendebat.

fanatieke vrijzinnigen, neutraliteitsfetishisten of gewoon racisten versus multiculi's, culturele relativisten en naïeve onderworpenen aan een fanatiek totalitarisme dat lijkt de samenvatting te zijn van het hoofddoekendebat vandaag de dag. Hopelijk weet Goeman dit debat op te tillen uit dit niveau.

een prachtige tekening door Wendy Morris van een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de Gentse Sint-Pieterskerk. Onze-Lieve-Vrouw traditiegetrouw weergegeven mét hoofddoek, volgens sommigen zo vreemd aan 'onze' cultuur.

HET HOOFDDOEKENDEBAT” (Over neutraliteit, islamofobie, omgaan met diversiteit en actief pluralisme)


Met Anja Van Rompaey, Etienne Vermeersch, Kitty Roggeman, Jurgen Slembrouck, Martine De Regge, Pascal Debruyne, Rachida Lamrabet, Meyrem Almaci, Eric Corijn, Andreas Tirez en Jamila Amado.

Ik vrees het ergste, maar bon. Een debat dat de progressieve beweging nog steeds serieus verdeeld. Mijn mening, anti-hoofddoekactivisten zijn crypto-racisten die niet willen toegeven dat ze niet om kunnen met diversiteit. 

7.27.2013

Wordt ziek zijn onbetaalbaar?

Vandaag kunnen we naar een leerrijk debat over een thema waar we helaas allen mee geconfronteerd worden, de kost van het ziek zijn.

Wordt ziek zijn onbetaalbaar? (Gezondheidszorg: meer markt of meer solidariteit?)

met Dirk Van Duppen, Thierry Christiaens, Paul Callewaert, Remy Olivier, Jean-Paul Corin, Marc Moens, Ri De Ridder en  Sara Willems.

Afspraak om 14u, NTG, Sint-Baafsplein, Gent (uiteraard)

7.26.2013

opgelicht in de energiezwendel

 Vandaag beste vrienden, een debat over een oplichting waar we allemaal mee te maken hebben en het slachtoffer van zijn, de energiezwendel.

De grote energiezwendel van Electrabel en Co: wij worden allen opgelicht!

met Tom De Meester, Tine Heyse, Eric Houtman, Dirk Van Evercooren, Kristof Calvo, Jeroen Olyslaegers, Eloi Glorieux, Mieke Clymans, Tine De Moor en John Vandaele.



Orgel op de late avond

Op de fijne vrijdag kun je afzakken naar de zeer frisse en adembenemende Sint-Pieterskerk voor een orgelconcert.


De Amerikaanse organist Jonathan Dimmock brengt oude en hedendaagse composities die een culturele brug vormen tussen de Lage Landen en Amerika.
Een prachtig concert in een prachtige setting, geheel en al gratis. Dus tot straks!

7.25.2013

Hoe durven ze?!

Vandaag beste vrienden een debat, in het NTG, vanaf 14u, over de essentie, een debat over Europa, besparingsobsessies, Griekse, Spaanse en Portugese proefkonijnen, werkloosheid, de oorlog tegen de vakbonden, de “modernisering” van de arbeidsmarkt, privatiseringen, afbouw van sociale verworvenheden, de come-back van de bankiers, ...

 “Alles onder de hemel verkeert in opperste chaos; de situatie is uitstekend

met Peter Mertens, Stephen Bouquin, Ferre Wyckmans, Jan Blommaert, Maite Morren, Tom Ronse en Chris Renier.


7.24.2013

de grenzen van de groene economie

Vandaag, om 14u in het NTG, kunt u naar een zeer interessant debat over een bijzonder actuele kwestie. “De grenzen van de groene economie” (Is een groen kapitalisme mogelijk? Is klimaatverandering alleen een milieukwestie?) 

met een prachtig panel aan sprekers, academici en activisten, experten en oplossingzoekers: Anneleen Kenis, Matthias Lievens, Luc Barbé, An de Bisschop, Bert De Wel, Vera Dua (voorzitter BBL), Leida Rijnhout en Serge de Ghelder.



7.23.2013

Spaanse koormuziek op de Late Avond

Beste vrienden, vanavond om 22u dienen liefhebbers van de betere klassieke muziek tijdens de Gentse Feesten af te zakken (of op te trekken) naar de enige echte Sint-Pieterskerk:
















De Stuurgroep Van Peteghem en de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk presenteren Ars Nova, onder de leiding van Félix Garcia Hidalgo del Barquero.
Zij brengen religieuze renaissancemuziek uit Avila van Tomas Luis de Victoria en liederen van 1900 tot 1970 uit Argentinië, Peru, Venezuela en Cuba (M. Garcia Matos, J. Manuel Serrat, Chabuco Granda, J. de Dios Filiberto, Pedro E. Gutiérrez, J. Ruiz Gasch…).

Na de muziek is het hoog tijd voor tortillas en wijnen uit Extremadura. Dit alles geheel en al gratis. Dus tot straks!

Arabische Lente, drie jaar later

Vandaag, kameraden en vrienden, is er, zoals steeds, een zeer interessant debat in het NTG, Sint-Baafsplein, en wel van 14u tot 18u:

“De Arabische revoluties, 3 jaar later” (Van Tahrirplein tot Aleppo; het Midden-Oosten, the times they are a changin’)
met Sami Zemni, Sanderijn Duquet, Annabell van den Berghe, Dirk Adriaensens, Brecht De Smet en Bart Peeters.

Ongetwijfeld bijzonder boeiend.

7.22.2013

N-VA ten aanval tegen democratie en verlichting?

Voert de N-VA een aanval tegen de Belgische democratie en de waarden van de Verlichting?




met Ico Maly (auteur van “N-VA. Analyse van een politieke ideologie” (Uitgeverij EPO), doctoraat Universiteit Tilburg, coördinator Kif Kif, auteur “De beschavingsmachine”), Karim Zahidi (filosoof Universiteit Antwerpen, lid Vooruitgroep), Paul Dirkx (docent Cultuurwetenschappen, Université de Nancy, auteur van "De Vlaams-Waalse fictie. Over België, Europa en het etnoliberalisme"(EPO), Olivier Boehme (historicus en auteur van “De welvaart en trots van naties”); Paul Goossens (Europajournalist, publicist, voormalig hoofdredacteur van De Morgen); Marc Reynebeau (historicus, journalist, columnist De Standaard, auteur van o.a. “Het klauwen van de Leeuw”); Lieven De Cauter (filosoof, kunsthistoricus, schrijver; docent cultuurfilosofie departement Architectuur KULeuven en mediaschool RITS; stichter Verontruste Juristen, die aan de basis lagen van het eerste proces tegen het Vlaams blok begin jaren negentig; stichter BRussells Tribunal)

meer inspirerende lectuur bij de enige echte Vooruitgroep

Afspraak om 14u in het NTG op het Sint-Baafsplein

 

7.21.2013

Trixie ruled!

Jawade, Ghent Jazz gisterenavond was serieus geestig.

Het moet gezegd zijn, een pracht van een middeleeuwse locatie, chice infrastructuur en fantastische optredens. Veertig euro is veel, 3 euro voor een simpel drankje, dus dat was allemaal minder.

Gisteravond dus Kate Edmonson, zeer fragiel, Elvis Costello, die maar bleef gaan, fantastisch gewoon. Maar absoluut hoogtepunt was zonder twijfel Trixie Whitley.

Hieronder een voorbeeldje:



Om te bewijzen dat het gezellig was, mijn madame met een prachtige achtergrond:



Kan Gent de wereld redden?

Wie Gentse Feesten zegt, zegt Gentse Feesten debatten van Democratie2000:


Vandaag een, zonder enige twijfel, zeer interessant debat:
KAN GENT DE WERELD REDDEN?
(Achter de façade van het stedelijke pretpark: beleidsplan Gents stadsbestuur opstap naar een sociaalecologische stad?)

met Elke Decruynaere (Schepen van Opvoeding, Onderwijs en Jeugd; Groen), Tom Balthazar (Schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen, SP.A), Christophe Peeters (Schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie Stad Gent, Open VLD), Veli Yüksel (gemeenteraadslid CD&V); Siegfried Bracke (Volksvertegenwoordiger N-VA; Gemeenteraadslid Gent); Stijn Oosterlynck (docent stadssociologie UA en woordvoerder Centrum OASeS “Ongelijkheid, Armoede, Uitsluiting en de Stad”), Anke Hintjens (Beleidsmedewerker Wonen Samenlevingsopbouw Gent), Sam Van den Plas (Voorzitter Gents MilieuFront); Mehdi Maréchal (studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Ugent, stafmedewerker cultuur en interculturaliteit bij DEMOSvzw en één van de initiatiefnemers van de Gentse Lente); Pascal Debruyne (onderzoeker UGent; MENARG (Middle East and North Africa research group); bestuur sociaal-artistiek werk "ROCSA" & Samenlevingsopbouw Gent); Chris Bens (vrijwilliger Hand-in-Hand vluchtelingenwerking; laureate Prijs voor de Democratie 2006)

7.06.2013

7 juli: ambiance op het Sint-Pietersplein!

Kameraden en vrienden,

11 juli, aka zwartzakkenfest, laten we met veel plezier aan ons voorbijgaan.
Een feestje bouwen daarentegen, dat kan altijd.

Zondag 7 juli organiseert de Stad Gent op het enige echte Sint-Pietersplein zijn Feest van de Vlaamse Gemeenschap:
vanaf 14u tot 20u ambiance met optredens van Tiny Legs Tim, Uberdope en Biezebaaze, ambiance voor de kinderen maar ook serieuze cultuur in de enige echte Sint-Pieterskerk.

15.00 – 15.40 u: ‘Escargot’ vier zangers en vier gambisten brengen Mediterane muziek uit Spanje en Italië
15.40 – 16.00 u: jong orgeltalent Mariss Engelen speelt op het historisch Van Peteghem-orgel werken van o.a. Van den Ghey, Dacquin en Bach
16.00 – 16.40 u: ‘wereldwijde muziek, verhalen en poëzie’ met Denijs Van Killegem (woord), Ruth Van Killeghem (blokfluit), Guy Penson (klavier) en Jona Kesteleyn (gitaar)
16.40 – 17.00 u: jong orgeltalent Mariss Engelen speelt op het historisch Van Peteghem-orgel werken van o.a. Van den Kerckhoven en Lefébure-Wély
17.00 – 18.00: El Sur, zangeres Paola Marquez brengt Latijns-Amerikaanse muziek


 Allemaal volledig gratis dus allen daar heen!