2.21.2019

het roerend erfgoed van Sint-Anna

Mocht iemand nog twijfelen aan de dossierkennis, enige feitenkennis of zelfs aan de realiteitszin van de zogenaamde 'sos sint-anna'-roepers, dan hebben we hier nog een voorbeeld bij uitstek.
Op facebook verscheen 'de violist' met een (uiteraard) dramatische oproep. Ik raad eenieder aan om eens te luisteren.


Gelijktijdig werden ook 'de gazetten' afgebeld, want een journalist van De Standaard werd gecontacteerd door 'een bezorgde parochiaan'. Erg betrokken kan die zelfverklaarde parochiaan niet geweest zijn, want twee maand geleden verscheen in het Parochieblad, editie Gent-Centrum, volgend stuk over het roerend erfgoed van de kerk.


Voor de goede verstaander: twee kerkfabrieken, de Stad Gent, het Bisdom Gent en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur. Stuk voor stuk erfgoedkenners en specialisten.

Ik weet niet wat 'die violist' denkt, dat de kerk over te nemen staat met volledige inboedel? Denkt hij dat hij de kerk gaat krijgen 'voor 1 euro', met inbegrip van de kazuifels? Ziet hij zichzelf al misje spelen?

In 2013 besliste de kerk dat de Sint-Annaparochie 'uitdovend' was en dat de kerk zou worden 'onttrokken aan de eredienst'. In 2016 startte de Stad Gent een verkoopsprocedure. Maar de beslissing dat Sint-Anna binnen afzienbare tijd geen kerk meer zou zijn is genomen door de kerk in 2013.
Dit betekent dat de kerk sowieso een andere gebruiker/beheerder zou/gaat krijgen.
De kerkelijke gebruiksgoederen, de kazuifels, alles wat niet behoort tot 'het interieur' zal dus een andere bestemming krijgen. Dat spreekt voor zich. Dat heeft niets te maken met Delhaize of met 'de violist'. Om het even wie de kerk zal 'overnemen', de relieken gaan naar een andere locatie, de kazuifels gaan naar een andere locatie, wees gerust.



Het ergste van al is dat ik nu direct verschillende voorbeelden kan geven van kerken die 'herbestemd' worden waar serieuze problemen zijn i.v.m. het roerend erfgoed (bon, zelfs kerken die niet herbestemd worden waar serieuze problemen zijn met het roerend erfgoed). Het is in weinig kerken zo goed gesteld met het roerende erfgoed.
In weinig kerken verloopt ook het inventarisatie- en waarderingproces zo goed als in Sint-Anna.


En dan nog slagen mensen die volslagen van niets weten er in om hun snater te slaan over dingen waar ze zelfs het elementaire niet van weten.  En nog zijn er mensen die vinden dat die zogenaamde actiegroep 'gehoord moet worden'.

De zogenaamde actiegroep heeft nu plakkers gekleefd aan verschillende toegangsdeuren, met daarop geschreven een datum. Vermoedelijk vanuit een redenering dat ze zo kunnen 'controleren' of er mensen in de kerk gaan.
De arrogantie om te denken dat ze ook maar enigzins geplaatst zijn om ergens 'controle' op uit te oefenen. Laat staan dat ze de zelfverklaarde hoeders zouden zijn van de kerk. Laat mij niet lachen. Roepen dat je de kerk zelf in handen wil krijgen maakt je niet bevoegd.

Elke dag zijn er mensen in de weer om voor de kerk te zorgen, daadwerkelijk te zorgen. Mensen die niet roepen.

3 opmerkingen:

Eric De Leenheer zei

Er zijn weinig kerkfabrieken die zo correct handelen als die van Sint-Anna!!!

Eric De Leenheer zei

Echt proficiat daarvoor aan alle kerkraadsleden en medewerk(st)ers!!!!!

Kameraad Harko zei

Bedankt voor deze mooie woorden. Het is een hart onder de riem.