3.06.2019

SOS Sint-Anna op YouTube

Laat ons de zogenaamde SOS Sint-Anna actiegroep eens onder de loep nemen. De groep blinkt uit in warrigheid, elkaar tegensprekende eisen en in veel onduidelijkheid. De groep roept regelmatig om 'transparantie'. Zelf is deze groep bijzonder on-transparant.

Ik zal de komende tijd de opmerkelijkste uitlatingen, opmerkingen of 'eisen' van de groep oplijsten en kritisch onder de loep nemen.

Ik stel voor dat we beginnen met iets leuks, de youtube-video's van de groep.

Op 6 februari 2019 verscheen het eerste 'SOS Sint-Anna'-filmpje op youtube. Opgeload op een Russisch-talig kanaal, 'Анастасия Ярош'. Het filmpje heeft op dit moment 153 weergaven. Het filmpje is een compilatie van verschillende foto's, van de binnen- en buitenkant van de kerk, van diverse oorsprong, en verschillende ongerelateerde foto's van een beeld en een icoon, met 'effecten' en muziek gemonteerd. Op 1:06 verschijnt volgende tekst 'The government of Gent (Belgium) wants to sell the famous Church to supermarket. People all over the planet, HELP”. De gespeelde muziek is, zo blijkt, een eigen opname van de violist met 'Anastasiia Iarosh'. De foto's krijgen geen credits, en zijn, zeer waarschijnlijk, zonder instemming van de fotografen in kwestie 'geript'. Bon, een oproep tot hulp omdat er een intentie tot verkopen zou zijn. Wat die hulp dan wel zou kunnen inhouden wordt niet toegelicht. Er zijn geen comments.

Dit was tevens het meest recente filmpje op dat kanaal. Kort daarop komt een eigen kanaal van de groep in beeld.
Wie dit kanaal beheert wordt niet vermeld, noch wie de video's in kwestie gemaakt heeft.
Volgens youtube is dit kanaal 'lid geworden op 20 jul. 2018', hetgeen vermoedelijk slaat op de account achter het kanaal, waarvan de naam vermoedelijk op een latere datum is veranderd naar 'Sint Anna'. Het kanaal heeft 581 weergaven en 5 abonnees.

Op 8 februari verscheen een amateur-opname van een moment tijdens de zogenaamde protest-marathon. Met in de beschrijving naast de credits ook het rekeningnummer met de tekst 'Send 1€ please.'
25 weergaven, 1 like, geen comments.

Op 8 februari verscheen een video getiteld 'SOS Sint-Anna “Remember”.'
Er is geen geluid enkel een afbeelding. In de beschrijving staat volgende tekst: 'Painter Mikhail Bezverkhni SOS Sint-Anna Send 1€ please.
34 weergaven, geen comments.

Met stip de merkwaardigste post (tot nog toe) verscheen op 9 februari, met als titel 'SOS Sint-Anna: Prayer of Mikhail Bezverkhni'.


We zien de violist, in ontbloot bovenlijf (de rest van zijn lichaam is (gelukkig) niet zichtbaar). Achtergrond is een schilderij, vermoedelijk van eigen hand, van de voorgevel van de kerk. Hij fluistert / mompelt Russisch. Vermoedelijk is de tekst in de beschrijving een vertaling van de gefluisterde woorden.
“One God of all living things!
Help Saint Anna – don't let her die.
But do not punish the guilty – let them understand.
Turn evil into good, please. You sinful Mikhail (sic)”.
Vermoedelijk is de boodschap 'kerk verkopen = zonde en dood, kerk aan mij geven = goed'.
Het doelpubliek is mij niet duidelijk.
151 weergaven, 4 likes, 0 comments.

Op 13 februari 2019 verscheen een amateur-opname, vermoedelijk met smartphone, van een optreden op de door de groep 'georganiseerde' zogenaamde protest-marathon.
16 weergaven, twee likes, geen comments.


Eveneens op 13 februari 2019 verscheen andere amateur-opname, vermoedelijk met smartphone, van een optreden op de door de groep 'georganiseerde' zogenaamde protest-marathon.
19 weergaven, drie likes, geen comments.

Op 17 februari 2019 verscheen “SOS Sint-Anna “ Towards people all the planet”.'
Voor de kerkdeur zit de violist, viool in de hand, op de achtergrond de voordeur van de kerk, met aangeplakte affiches. Hij houdt een tamelijk lange inleiding en komt dan tot de essentie. Hij heeft een roddel opgevangen dat 'iemand' de kerk binnenkomt om 'zaken te verkopen'. Hij verklaart dat er 'een discussie' is en dat niets uit de kerk mag worden weggenomen. Hij doet een oproep dat mensen op hun facebookpagina hun steun uitspreken.
Dus roddel, beschuldigingen en de eis dat de kerk moet blijven zoals die is omdat ze 'in discussie is'.
192 weergaven, geen comments. Meer over de kwestie 'inboedel' hier, wordt zeker en vast nog vervolgd.

Op 22 februari 2019 verscheen een opname van de violist, sigaret in de hand, op een onbekende locatie, geleund tegen een muurtje. Er speelt een fragment van ABBA, zonder credits. De violist doet een uitleg in het Russisch. Ik veronderstel dat de tekst in de omschrijving de vertaling is van de door hem uitgesproken woorden. 'People, money is the equivalent. Equivalent's work, and equivalent's work result. Humanity has not yet come up with anything else, but it is a pity, because money wants to buy everything: life, freedom, faith, hope, love. Money became the power, and the power can't without money. God, prove, that your power is stronger, you same can. Thank you'.
Wat hiermee bedoelt wordt en wat de link is met Sint-Anna is mij niet duidelijk. Vermoedelijk is dit een oproep om geld te storten, met dit staat er niet bij. Ook het beoogde doelpubliek is mij niet duidelijk.
60 weergaven, geen comments.

Op 26 februari 2019 verscheen het filmpje 'SOS Sint-Anna “To be, or not to be”'. De 'video' bestaat uit een afbeelding van de violist met de tekst 'They want to sell the beautiful church Sint-Anna in Gent into slavery to the store chain “Delhaize”. “Delhaize” has a lot of money, but I and my friends – don't.
Help! If each of you gives 1€, I will become richer, than “Delhaize” and we will save the church.
We save her with you.
Don't worry: I will NOT take your money – Saint Anna will accept it with GRATITUDE.
Help & Save
Send 1€ please.
IBAN BE64 9733 6111 3452
BIC ARFPBE22'
In dit tekstje stelt hij dat het geld gebruikt zal worden om de kerk te redden van een verkoop. Hij wekt hiermee de indruk dat hij and his friends de kerk momenteel in beheer hebben. Met name de zin, 'Saint Anna will accept it with GRATITUDE', is ronduit misleidend. Er wordt niet verteld dat de actiegroep momenteel niets te maken heeft met de kerk en in geen enkele manier verbonden is met die kerk. Hij gaat voor de deur zitten maar daarmee is ook alles gezegd. Het geld zal ook in de verste verten niet ten goede komen van Sint-Anna, maar enkel en alleen dienen voor de actiegroep.
66 weergaven, geen comments.


Conclusie: uit de video-boodschappen verspreid door de actiegroep geraken niet veel wijzer.
We krijgen muziek, 'gebed', geroddel, beschuldigingen en (soms op het randje van dubieuze) fondsenwerving.

Geen opmerkingen: