3.30.2020

Oscar Romero en kerknet

Kameraden en vrienden, veertig jaar geleden werd de Heilige Oscar Romero vermoord door het militaire regime in El Salvador.

We zullen het ongetwijfeld nog een aantal keren hebben over deze eigentijdse heilige maar vandaag wil ik eerst even in gaan op een filmpje. Kerknet liet een gelegenheidsfilmpje maken, zijnde een presentatie met een muziekje onder.



De laatste slide toont Oscar Romero bij Paus Johannes-Paulus II. En dat is een beetje vreemd.

De ideeën en handelingen van die kerkvorst stonden haaks op de visie en het kerkbeeld van Mgr. Romero.

Ik citeer uit Een stem uit de kathedraal. Bisschop Romero en zijn volk van Yosé Höhne-Sparborth, p. 62:

Nog eenmaal zou Romero naar Rome gaan, en diep verslagen terugkeren. Dat was in mei 1979, niet lang na de vreselijke moord op de jonge priester Octavio en vier priesterkandidaten. Dat bezoek was een initiatief van Romero zelf, die steun zocht bij het Vaticaan omdat de situatie in El Salvador dagelijks verslechterde. Hij moest zich doorboksen tot bij de paus, het duurde enkele dagen voordat het hem lukte. Uiteindelijk lukte het Romero bij de openbare audiëntie in de voorste rij te staan en de paus om een gesprek te verzoeken. Paus JP II las hem de les. Op strenge toon maakte hij aan Romero duidelijk dat het diens taak was om met de regering van het land samen te werken. Als Romero werkelijk een oorlog wilde voorkomen, dan zou hij met de regering moeten samenwerken. Dat was wat de kerk hem opdroeg: communicatie met de regering van El Salvador. Romero had het portret bij zich van Octavio, diens gezicht verbrijzeld door een militair voertuig. Vertwijfeld liet hij het portret aan de paus zien om helder te maken wat er in El Salvador gaan was. Hij smeekte de paus om naar dat portret te kijken van die jonge priester.

Die paus en zijn opvolger blokkeerden actief elke poging om Romero zijn rechtmatige plaats als heilige te geven.

Die foto invoegen is op zijn zachtst gezegd misleidend en is ruikt naar geschiedvervalsing.

Geen opmerkingen: