3.26.2020

Dokter in overall

Wie nood heeft aan interessante lectuur in deze periode van ophokplicht, een serieuze aanrader.

Uitgeverij EPO heeft enkele e-boeken gratis en voor niets voor haar website gezet. Het meer dan uitstekende Socialisme voor Beginners van deze immer geweldige Jan Blommaert , het 'reisboek' Helse Rivier en Dokter in Overall van de uiterst sympathieke Zelzaatse dokter van Geneeskunde voor het Volk Karel Van Bever. 

In dat boek vertelt Karel over zijn 'stage arbeidsgeneeskunde'. Hij hing zijn stethoscoop aan de haak en ging aan het werk als interimmer. Het is een boek over gewone mensen aan het werk maar ook over bittere realiteit van de interimsector en de impact die dat heeft op de gezondheid van de arbeiders. Een boek recht uit de praktijk. Een meer dan serieuze aanrader.



Voor de liefhebbers, een uittreksel:
Donderdag 14 december 2006 De vierde late shift op rij. De momenten dat Sanne en ik samen thuis zijn worden schaars, maar ik geniet wel van iedere morgen dat ik kan uitslapen. Ik sta opnieuw op het werkrooster als teamleider. Paraloid van big bags naar zakken van 25 kilo, in de 7C1. Geert is weer van de partij, en verder Jeffrey, een interimmer die hier zijn eerste dag werkt. Geert stelt voor zelf het papierwerk te doen bij de eerste opdracht, omdat het om een samenraapsel gaat van verschillende order- en lotnummers. Restjes uit half volle big bags die al dan niet op verschillende palletten moeten terechtkomen.Ondertussen toon ik Jeffrey, die wegwerker was maar in conflict is geraakt met zijn baas, een aantal basiszaken: waar hij handschoenen kan halen, wat er juist gedaan moet worden... De zaken die ik zelf ook graag van iemand anders had vernomen op mijn eerste dag.Wanneer Geert klaar is met het papierwerk stelt hij voor dat ik aan de vulmachine ga staan, hijzelf zal stikken, en Jeffrey stapelen. Al snel blijkt dat het poeder absoluut niet makkelijk door de trechter geraakt. Gedeeltelijk komt dat door de kleine hoeveelheid die in de big bags zit: er is nauwelijks druk naar beneden, en er blijft heel veel aan de rand plakken. Gevolg is dat ik tijdens het vullen aldoor met een rubber hamer tegen de trechterwand moet slaan, en geregeld naar boven moet klauteren om het poeder naar beneden te duwen. Een echt rotkarwei. Het tempo ligt heel laag. Jeffrey staat zich duidelijk te vervelen, bekijkt zijn eigen voetstappen, klopt zijn handschoenen verschillende keren na elkaar uit, herschikt zijn maskertje en bril telkens opnieuw en loopt wat rond, fluitend. Ik vraag hem of hij het ziet zitten om even naar boven te klauteren en mijn werk zo wat te verlichten. Ik schrik van zijn bitse reactie: ‘Ik moet de zakken al stapelen, en daarnet moest ik ook al de big bag aanpikken en losmaken, is dat nog niet genoeg?’ ‘Het was maar een vraag’, zeg ik, en ik dring niet verder aan. Gelukkig is het werk gedaan bij de eerste pauze om vier uur en moet er daarna enkel nog schoongemaakt en omgebouwd worden. Geert legt me uit wat er allemaal moet gebeuren terwijl we na de pauze terug naar het compartiment stappen. ...

 Dokter in Overall (in pdf)

Alle boeken op EPO.be
Naar eigen zeggen is de uitgeverij nog van plan meer boeken toe te voegen aan de lijst.

Veel leesplezier

Geen opmerkingen: