Op de facebookpagina van Ghendtsche Tydinghen postte ik op deze 1ste september deze tekst:
1 september. Een dag vol spanning en opwinding voor de schoolgaande jeugd en hun trotse of misschien opgeluchte ouders (en grootouders).
Maar ook dé dag bij uitstek om terug te denken aan de eigen schooltijd.
Vandaag gaan we het hebben over de Stedelijke Jongensberoepsschool aan de Martelaarslaan - De Bouw - de VIP-school - Het Spectrum. Wie heeft er daar gezeten? Of les gegeven? Wie wil er herinneringen met ons delen?
In 1900 wordt beslist om aan de Martelaarslaan (toen nog Godshuizenlaan) een school te bouwen. De Gentse industrieel Carels schonk de Stad het enorme bedrag van 25.000 fr. waarmee bouwgrond gekocht werd. De Carelsschool voor metaalbewerking was geboren. De uit haar voegen gebarsten Nicaiseschool werd kort daarna verhuisd naar de Martelaarslaan. In 1921 volgde de De Ridderschool voor drukkers. Na de tweede wereldoorlog kwam er nog het textielinstituut Henri Story bij. De Martelaarslaan werd dé school voor nijverheidsopleidingen.
(Tekst uit Ghendtsche Tydinghen 2006, 1; 2007, 4 en 2009, 1, herwerkt door Harko Vande Loock).
Ook zot van Gentse geschiedenis? Ghendtsche Tydinghen valt voor slechts €20 tweemaandelijks in uw brievenbus. http://www.ghendtschetydinghen.be/abonnementen.html
Ter illustratie een prachtige foto van de school tijdens de Eerste Wereldoorlog. De foto kom het Duitse Kriegalbum, een unieke bron bewaard in het Gentse Stadsarchief, gedigitaliseerd in de Beeldbank.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten