5.05.2022

historische verkiezingen in Noord-Ierland

De term wordt nogal vaak rondgesmeten, maar deze keer is het meer dan terecht. Vandaag zijn er historische verkiezingen in Noord-Ierland. 

Noord-Ierland is het laatste stukje van een Britse kolonie. Ierland was vele jaren lang een Britse kolonie. Na de eerste wereldoorlog slaagde Ierland er voor het grootste deel in om onafhankelijk te worden, maar een klein stuk, Noord-Ierland genaamd bleef bij het Verenigd Koninkrijk. 

Er volgde een decennialange vaak bloederige bezetting, met pro-Britse gewapende milities die terreur zaaiden, met Britse soldaten in de straten. Het IRA voerde een jarenlange campagne tegen die bezetting en tegen de bijbehorende ondemocratische praktijken. Begin jaren '90 slaagde vooral Sinn Fein erin om de burgeroorlog te beëindigen. Dit resulteerde in de Goede Vrijdagakkoorden.

Door de neoliberale kliek en haar rampzalige Brexit is stemmen voor een pro-Britse partij voor de meeste Noord-Ieren geen optie meer. Sinn Féin, een uitgesproken progressieve, Ierse-nationalistische partij, lid van GUE/NL, maakt bijzonder veel kans om deze verkiezingen te gaan winnen.




Historische verkiezingen, zeg dat wel.

Geen opmerkingen: