2.11.2009

Lucas Catherine brengt inzicht in het Gazaconflict

Voor al wie het ook eens van een ander wil horen:


Met het boekje Gaza legt Lucas Catherine in de toegankelijke stijl hem eigen de politieke en historische mechanismen achter dit conflict bloot.

Een conflict als Gaza maakt de modale nieuwsconsument moedeloos. Want wie meer wil weten dan de juiste dodencijfers, wie achtergronden en oorzaken wil kennen, raakt verstrikt in een van de ingewikkeldste kwesties die de naoorlogse internationale politieke bepalen: het Israëlisch-Palestijnse conflict. En toch kan een mens in amper een paar uur tijd weer grotendeels 'mee' zijn met dit behapbare boekje van veelschrijver Lucas Catherine. De auteur concentreert zich immers op de wezensvragen: waarom staan Israëli's en Palestijnen tegenover elkaar? Hoe evolueert het conflict? Wat zijn de uitgangspunten? Het is een helder maar niet objectief exposé - Catherine is een notoir verdediger van de Palestijnse zaak, een bestrijder ook van de zionistische ideologie en de zionistische lobby. Maar Catherine stopt nooit met argumenteren en uitleggen. Dat maakt dat je af en toe ook helder weet wanneer je het níét met hem eens bent.
Walter Pauli brengt in De Morgen vandaag een kritische bespreking van Gaza, Geschiedenis van Palestijnse Tragedie, het nieuwste boek van Lucas Catherine.


Geen opmerkingen: