6.10.2008

kleine, betrouwbare partner?

'Opnieuw een kleine, betrouwbare partner' Zo kopte de gazet vanmorgen. De Crem, minister van defensie of moet ik zeggen van oorlog, is op bezoek in de VS om daar 'zoete broodjes te bakken'. De minister 'hernieuwt' gretig de militaire banden met de Verenigde Staten en realiseert zo een oude Atlantische droom: 'We voeren hier een deel van mijn partijprogramma uit.'
Terloops toch eens wijzen op deze uitspraak, vrij opmerkelijk me dunkt. Een minister die op staatskosten 'een deel van zijn partijprogramma' komt uitvoeren. Groen klaagde dit geheel terecht aan.
Maar het meest verontrustende is toch dat hij 'een kleine, betrouwbare partner' van de VS willen worden. Over de oorlogsmisdaden van de VS zijn reeds talloze boeken volgeschreven. De oppositie tegen de oorlogsplannen van Bush was in België steeds bijzonder groot, talloze opiniepeilingen tonen haarfijn aan dat een groot van de Belgen géén voorstander is van een Belgische betrokkenheid in de Amerikaanse oorlogspolitiek.
Daarenboven hebben weinig Belgen zin om Belgische soldaten oorlogsmisdaden te zien begaan of erger nog zelf te sneuvelen. De Nederlanders ondervinden in Afghanistan aan den lijve tot wat de Amerikaanse politiek leidt. Het aantal Nederlandse slachtoffers begin al ernstig op te lopen.
En daarbij wat zouden de Belgen in Afghanistan te zoeken hebben. De NAVO-bombardementen hebben in 2007 méér onschuldige burgerslachtoffers gemaakt dan de Taliban.

De Crem heeft reeds Belgische F16's naar Afghanistan gestuurd, wat heeft hij nog allemaal voor ons in petto? Belgische soldaten in de uitzichteloze oorlog in Irak? Belgische steun voor een eventuele aanval op Iran?

meer over de visie van De Crem op de toekomst van ons leger.
meer over De Crem's plannen in Afghanistan.

Teken de petitie: Geen Belgische F16's naar Afghanistan

Geen opmerkingen: