11.29.2008

Mumbai, India op springen?

Het nieuws bracht deze week spectaculair en verontrustend nieuws uit Mumbai, India. Een grootscheepse aanval op enkele hotels.
Grote vraag hierbij was natuurlijk wat was het nut van een dergelijke slachtpartij? Wie pleegde ze en waarom? Uiteraard worden de klassiekers onmiddelijk als schuldige aangewezen, Pakistan, moslimextremisten met banden met Pakistan en uiteraard het illustere al-Qaeda. De islamofoben onder ons staan al te springen om hun carriere een nieuwe bust te geven door een geweldige analyse van het o-zo-typische voorbeeld van blinde islamterreur.
Maar India is een land met hopeloos veel spanningen. De opmars van communialisme, de hoge toppen die BJP, de Hindu-fascistische partij, scheert, het aantal incidenten is niet meer te tellen.

Tariq Ali liet zijn licht schijnen op de kwestie in een artikel op counterpunch. Dit artikel wordt u gebracht in een eigen vertaling, anglisismen en taalfouten zijn uiteraard voor mijn rekening.

De terroristsche aanval op Mumbai's vijfsterrenhotel was goed gepland, maar vereiste geen grote logistiek: alle doelwitten waren 'zachte' doelwitten. Het doel was om chaos te veroorzakelen, de schijnwerpers van de wereld zetten op India en op diens problemen en daarin zijn de terroristen geslaagd.

Het identiteit van de gemaskerde groep blijft een mysterie.

De 'Mujahedeen van Deccan', die de aanslag opeisten in een rondgemaild persbericht, is een nieuwe naam, waarschijnlijk gekozen voor deze ene daad. Maar de speculatie loopt hoog op. Een hoge Indische marineofficier beweerde dat de aanvallers (die toekwamen op een schip, de M V Alpha) gelinkt waren aan Somalische piraten. Hij impliceerde dat dit een wraakoefening was voor de succesvolle zei het bloederige actie van de Indische marine tegen piraten in de Arabische golf van enkele weken terug.

De Indische premier, Manmohan Singh, blijft erbij dat de terroristen hun basis hadden in het buitenland. De Indische media echöen deze argumentatie door Pakistan, Lashkar-e-Taiba en al-Qaeda als mogelijke verdachten op te lijsten.

Maar dit is slecht gemediatiseerd bewijs voor het verbeeldingsvermogen van de Indische politieke gezagsdragers. Het dient er enkel en alleen voor om te ontkennen dat deze terroristen een eigen inlandse kweek kunnen zijn. Een product van radikalisering van jonge Indische moslims die uiteindelijk genoeg kreggen van het politieke systeem. Deze mogelijk aanvaarden zou betekenen dat 's lands politieke dokters zichzelf dienen te genezen.

Al - Qaeda, zo maakte de CIA ons onlangs duidelijk, is een groep op zijn retour. Het zal nooit meer komen tot iets dat ook maar vaag lijkt op de 11 september aanslagen.

Het lijkt er op dat zijn belangrijkste leider Osama bin Laden dood is (hij maakte geen van zijn tot zijn handelsmerk behorende videoboodschappen tijdens de presidentsverkiezingen van dit jaar in de Verenigde Staten) en zijn deputies zijn op bedreigingen en stoere praat teruggevallen.

Wat dan met Pakistan? 's Lands militairen zijn zwaar betrokken bij acties aan noordwestelijke grens, waar de invloed van de Afghaanse oorlog het gebied destabiliseren. De politici proberen openingen te vinden naar India. De Lashkar-e-Taiba, normaal gezien niet te verlegen om zijn aanslagen op te eisen, heeft in duidelijke bewoordingen enige betrokkenheid bij deze aanvallen ontkend.

Waarom zou het zo een verrassing moeten zijn dat de daden Indische moslims waren? Het is nu niet bepaald een geheim dat er veel woede zit onder de onderste lagen van de Moslimsgemeenschap, omwille van de systematische discriminaties en aanhoudend geweld tegen hen. Het treffendste voorbeeld wat de anti-moslim pogrom in Gujarat in 2002, met de steun van de minende wonde van Kashmir, die voor decennia is behandeld als een kolonie door Indische troepen, met willekeurige arrestaties, verkrachtingen en martelingen. De situatie is veel en veel slechter dan ooit in Tibet het geval is geweest, maar er is maar weinig sympatie in het westen voor de verdediging van de mensenrechten, als dit niet instrumenteel is.

De Indische inlichtingendiensten zijn zich goed bewust van dit alles en zij zouden de droombeelden van hun politieke leiders niet mogen aanmoedigen. Het beste wat ze kunnen doen is naar buiten komen en toegeven dat er ernstige problemen zijn in India. Een miljard Indiers: 80% Hindu en 14% Moslim.

Een zeer grote minderheid die niet etnisch kan worden gezuiverd zonder een breder conflict te veroorzaken.

Niets van dit rechtvaardigt terrorisme, maar het zou, ten minste, de heersers van India moeten dwingen om hun blik te richten op hun eigen land. Er is een diepgaande economische ongelijkheid. Het absurde concept dat de voordelen van het wereldwijde kapitalisme zouden binnendruppelen (tricke-down) en dat dit de meeste problemen zou oplossen, toont nu zijn ware functie: niets meer dan een groot vijgenblad dat de nieuwe uitbuitingsvormen verbergt. ister van binnenlandse zaken en het lokale overheidsapparaat.

Voeg daarbovenop nog de aanhoudende wonde van Kashmir, die voor decennia is behandeld als een kolonie door Indische troepen, met willekeurige arrestaties, verkrachtingen en martelingen. De situatie is veel en veel slechter dan ooit in Tibet het geval is geweest, maar er is maar weinig sympatie in het westen voor de verdediging van de mensenrechten, als dit niet instrumenteel is.

De Indische inlichtingendiensten zijn zich goed bewust van dit alles en zij zouden de droombeelden van hun politieke leiders niet mogen aanmoedigen. Het beste wat ze kunnen doen is naar buiten komen en toegeven dat er ernstige problemen zijn in India. Een miljard Indiers: 80% Hindu en 14% Moslim.

Een zeer grote minderheid die niet etnisch kan worden gezuiverd zonder een breder conflict te veroorzaken.

Niets van dit rechtvaardigt terrorisme, maar het zou, ten minste, de heersers van India moeten dwingen om hun blik te richten op hun eigen land. Er is een diepgaande economische ongelijkheid. Het absurde concept dat de voordelen van het wereldwijde kapitalisme zouden binnendruppelen (tricke-down) en dat dit de meeste problemen zou oplossen, toont nu zijn ware functie: niets meer dan een groot vijgenblad dat de nieuwe uitbuitingsvormen verbergt.


India is een groot land, in het verleden zelf nog groter. Verdeel en heers is een devies dat India al hard getroffen heeft in het verleden, de Britse politiek om haar kolonie onder de knoet te houden, ook na de onafhankelijkheid zorgde ervoor dat het land verdeeld werd, in twee, later drie landen.
De economische ontwikkeling van India lijkt op volle toeren te draaien. Een hoop bijkomende spanningen en eventueel zelf een nieuwe burgeroorlog zou een hoop roet in het eten kunnen gooien.

De CPP uit de Filippijnen veroordeelde de aanslag zeer scherp en waarschuwde het Indische volk om zich niet laten afleiden.
"De aanvallen zullen enkel de weg vrijmaken voor de imperialisten, in het bijzonder voor de VS, om hun interventie te intensiveren en om hun politieke en militaire positie in india en Zuid-Azië te versterken.
Amerikaanse en Indische veiligheidsdiensten hebben de vinger automatisch gewezen naar 'elementen met Pakistan als uitvalsbasis'. De VS zal zeker de aanvallen in zijn voordeel willen gebruiken om het posten van troepen in India en Pakistan te rechtvaardigen en voor de escalatie van de oorlog in Afghanistan en de Zuid-Aziatische regio. In overeenstemming met de plannen van 'president-elect Obama."

Geen opmerkingen: