10.31.2016

een literaire Halloween

de vooravond van Allerheiligen, Halloween.

Speciaal voor de gelegenheid een stukje wereldliteratuur. De ronduit geniale Edgar Allen Poe.
In 1845 publiceerde hij The Raven, De Raaf, een ongelofelijk spannend verhaal. En het heeft nog niets van zijn spanning verloren.

Voor zij die niet zo graag lezen:

voorgelezen door Christopher Lee:



de impressionante versie van The Simpsons:



Het verhaal is geheel en al rechtenvrij en staat dus vrij te lezen op het internet.

Meer, zoals steeds, bij wikipedia.

Ha

10.30.2016

Thriller-time

Kameraden en vrienden, het is Halloween!

Veel plezier!





winteruur

Het is wederom Winteruur-tijd.

In plaats van vroeg wakker op een zondag, zijn we nu belachelijk vroeg wakker.

Maar hoe zat het ook al weer, is zes uur nu eigenlijk vijf uur? Gelukkig is er dan De ronduit geniale Kat:

bron: baron Philippe Geluck

 

10.27.2016

ontmoetingsdag voor kerkbesturen - editie 2016

Kameraden en vrienden, uw kameraad is wederom niet op zijn werkplek - deze keer niet omwille van vakantie of ander werkverzuim. Uw kameraad zit op een studiedag.
Het is weer tijd voor de jaarlijkse ontmoetingsdag voor kerkbesturen, ingericht door de Provincie Oost-Vlaanderen. En dat is altijd interessant.

Thema dit jaar 'waarderen'.

Waarderen is altijd nuttig, je (her)ontdekt er de verhalen en de geschiedenis van voorwerpen in de kerk mee. Die verhalen kan je aan bod laten komen in bijvoorbeeld een tentoonstelling, een publicatie, de geloofsbeleving enz. Je wil bergruimtes opruimen, maar je weet niet welke voorwerpen tot je collectie horen en van belang zijn? Hier helpt de methodiek van het stappenplan om door het bos de bomen te zien. Wanneer een parochiekerk minder of niet meer gebruikt wordt en het roerend erfgoed onder druk staat, beschik je nu over een instrument om samen tot een gefundeerde waardering, selectie en herbestemming te komen.

Deze editie niet in een exotische uithoek van onze provincie, maar in het klooster van de Gentse Augustijnen.

Voor de liefhebbers, het programma:

10.00 uur: Verwelkoming 10.05 uur: Het belang van waarderen, bisdom Gent
10.15 uur: Voorstelling Handleiding Waarderen
11.15 uur: Voorstelling website Handleiding Waarderen
11.45 uur: middagpauze
 In de namiddag workshops 'Waarderen in de praktijk'.
 onderbroken van 14.45 uur tot 15.15 uur voor een koffiepauze met bemoedigende woorden door gedeputeerde Jozef Dauwe.
 Afsluiten doen we, zoals het hoort, met een receptie.


Ik weet niet hoe jullie dag er uit zal zien, maar de mijne ziet er in elk geval dik in orde uit.

10.11.2016

'een leeftijd waarop anderen allang belangrijke posities hadden'



 
Terwijl ik toch al op een leeftijd was waarop anderen allang getrouwd waren, kinderen en belangrijke posities hadden en al hun energie moesten gebruiken om te presteren wat ze konden, beschouwde ik mijzelf nog steeds als een jongeman, een beginner die onmetelijk veel tijd voor zich had, en ik had helemaal niet de neiging mij in enige zin vast te leggen op iets definitiefs. 


Stefan Zweig (1881 - 1942)


uit: Omwegen op de weg naar mijzelf
De Wereld van Gisteren, privé-domein 2016 (1944).

10.10.2016

'The Marvellous World of Roald Dahl'

Kameraden en vrienden, vandaag een interessante documentaire van de BBC over de enige echte Roald Dahl.
Die man was niet alleen ronduit geniale schrijver, hij heeft ook een bijzonder boeiend leven geleid.





meer informatie bij de BBC

10.09.2016

Philharmonische Gesellschaft Düsseldorf in de Sint-Pieterskerk




10.08.2016

'De kunstconsument is een gehoorzaam kuddedier'

Kameraden en vrienden, deze week stond er een lezenswaardig artikel van Ruud Mulder in het Nederlandse blad Het Parool.

Het is een merkwaardig artikel over cultuurconsumptie maar vooral over elitaire onderscheidingsdrang. 

Zo stond er tijdens de Open Monumentendag op de Apollolaan een lange rij voor Villa Lebbink. Belangrijkste oorzaak: een bijna paginagroot artikel in Het Parool. Bij andere monumenten die minstens zoveel schoonheid beloofden, hing vergeefs de vlag uit.

Toptienvirus
Dat kunstconsumenten met regelmaat dezelfde keuzes maken, blijkt ook uit het succes van de DWDD-boeken van de maand en de overweldigende belangstelling voor Oopje en Maerten. Andere hypes laten eveneens zien hoezeer de cultuurliefhebber vatbaar is voor publicitaire prikkels.
Het lijkt alsof de cultuurmarketeer aan de touwtjes trekt en de consument braaf doet wat er van hem wordt verlangd. Het is mogelijk om te mopperen op dit marionnettengedrag, maar dat is tamelijk oninteressant.

Boeiender is de vraag waarom anno nu het blockbuster- en toptienvirus zo wijdverspreid is. Waarom is de hedendaagse kunstconsument ogenschijnlijk gedweeër dan ooit tevoren?
  
Uitverkorenen
Wie deze vraag naar behoren wil beantwoorden, moet niet alle kunstconsumenten over één kam scheren. Dat zou ook getuigen van weinig historisch besef, want al in 1881 maakte Alfred Lichtwark, directeur van de Hamburgse Kunsthalle, onderscheid tussen de massa, de geschoolden en de uitverkorenen, waarbij hij alleen die laatste categorie serieus nam.

Wat Lichtwark deed, kan worden beschouwd als hautaine vorm van doelgroepdenken. In essentie is het echter niet onjuist om kunstconsumenten op te delen. Niet iedere cultuurliefhebber is een uitverkorene.

Veel bezoekers van musea, theaters en lezers van boeken beschikken over minder kennis en ervaring dan hardcore cultuurliefhebbers en zijn daardoor onzeker over de keuzes die ze moeten maken. Zij worden geconfronteerd met een enorm aanbod aan kunst en vinden het lastig om zich een weg te banen door het culturele oerwoud.

Onzekerheid en overaanbod zijn niet de enige redenen voor dociel reageren op wat door social influencers en opinieleiders wordt aanbevolen. Wat ook meespeelt is dat de drukke consument zijn schaarse vrije tijd zo optimaal mogelijk wil benutten. Zijn volle agenda en minstens zo volle bucketlist zorgen ervoor dat hij zich geen misstap kan veroorloven. Slecht boek, mislukt museumbezoek, zonde van de tijd.
  
Meepraten
De neiging tot kuddegedrag bij het kiezen van een culturele activiteit vindt ook deels zijn oorzaak in de menselijke behoefte om in eigen kring een rol van betekenis te spelen. Het geeft voldoening om iets als eerste te hebben gezien, het is prettig te kunnen meepraten over wat er kennelijk op een bepaald moment toe doet en het is leuk culturele ervaringen met gelijkgestemden te delen. Als we om die reden allemaal hetzelfde willen beleven, is het onvermijdelijk dat we af en toe op elkaar moeten wachten.

Een alternatief voor het massaal bezoeken van dezelfde culturele events is het ontwikkelen van een eigen smaak. Dat kost echter tijd. Je moet dan veel lezen, veel zien om zo zelf tot een beter begrip van kunst en literatuur te komen.

Onbedoeld krijgt dit betoogje hiermee toch iets verwijtend, maar de kunstconsument zal zich moeten inspannen om tot eigenzinnige keuzes te komen. Alleen kennis en ervaring helpen om op eigen kracht het kaf te scheiden van het koren.

Maar er is geen reden om daar bevreesd voor te zijn. Het is de moeite waard. En het verdient zich terug, mogelijk in de vorm van meer verrassende en opzienbarende ervaringen, maar zeker doordat de lengte van het verblijf in de rij van menig kunstliefhebber danig wordt ­ingekort.

 de auteur dezer schreef trouwens een interessant boek over cultuurmarketing bij EPO.