11.14.2018

14 november 1918 in Kapelle-op-den-Bos

Vandaag is het exact honderd jaar geleden dat mijn overgrootvader omkwam.

Op 12 november 1918 hield een goederentrein halt op de spoorlijn Dendermonde-Mechelen in Kapelle-op-den-Bos. Het was een goederentransport van het Duitse leger, in terugtocht naar Duitsland. De Duitse soldaten die de trein bemanden begonnen 's avonds de inhoud van de wagons te verkopen. De volgende dag heropende 'de verkoop'. Tot 11u, dan hervatte de trein haar reis, de soldaten hadden wat extra cash op zak, de bevolking van Kapelle had 'een slag kunnen slaan'. Een tiental wagons bleek afgekoppeld en bleef in Kapelle achter.
De 14de november gingen de mensen op verkenning. Het gerucht (en de hoop) ging de ronde dat er eten in die wagons zou kunnen zitten. De mensen gingen kijken, braken binnen in een wagon en iemand probeerde een krak te openen.
Het bleek echter niet om een krat suiker te gaan, maar om munitie.


Een geweldige ontploffing volgde, met 19 doden en talrijke gewonden.
Een van de doden, Jan Lodewijk Van Ingelgom, geboren in Londerzeel op 17 januari 1894, beroep: werkman.
Jan Lodewijk was getrouwd met Maria Judith De Bondt, huishoudster, 20 jaar oud. Het echtpaar woonde op de Oostvaartdijk, 16.
Hij liet een zoontje van twee jaar achter, Albert. Zijn vrouw was zwanger, zijn tweede zoon, Jan Joris, zou op 12 maart 1919 geboren worden.
Meer van dit alles kun je lezen bij de lokale Erfgoedcel.


Geen opmerkingen: