8.16.2019

het Museum van het Kapitalisme

In het Brusselse Beursgebouw kun je naar 'Het Museum van het Kapitalisme'. Een bezoekenswaardige tentoonstelling. Deze keer wordt er extra inzet op het stimuleren van het maatschappelijk debat en de rol van het middenveld.


De insteek van het Museum van het Kapitalisme is politiek kleurloos.  De tentoonstelling wil mensen kritisch doen nadenken en informeren over de manier waarop wij in het Westen omgaan met geld en politiek. Het is de bedoeling om het huidig systeem in al zijn facetten te belichten, zowel de positieve als negatieve aspecten komen aan bod.
Om daartoe te komen worden er vier ruimtes ingericht. Die geven inzicht in het ontstaan en de geschiedenis van het kapitalisme, de verwezenlijkingen van de vrijemarkteconomie, de limieten aan het economisch groeimodel en mogelijke alternatieven. "Vroeger was geld een middel om handel te drijven, maar het is een doel op zich geworden", aldus het museum.
In de vierde zaal komen dan verschillende pistes aan bod over hoe het anders zou kunnen. Hiervoor doet het museum steeds beroep op middenveldorganisaties. Onder meer NewB, Oxfam en Financité zullen in de beurs laten zien hoe zij de politiek-economische realiteit interpreteren, en hoe ze deze inkleuren om richting een duurzame toekomst te kunnen evolueren. 

Om de bezoeker uit te nodigen tot reflectie zet de tentoonstelling stevig in op interactie. De politiek-economische sfeer is vandaag nog te vaak enkel het terrein van experten, en dus wil het museum de burger meer betrekken met debatten, thematische gidsbeurten en specifieke ateliers over democratie, klimaat en sociale rechtvaardigheid.

bovenstaande tekst uit BRUZZ.

Meer info bij Het Museum van het Kapitalisme

Geen opmerkingen: