12.31.2019

Prost neujahr mit Marx und Engels

Doe zoals Marx en Engels en proost dit jaar op de ondergang van de reactionaire krachten! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

aanwinsten december

De aanwinsten van de maand december. Een werk en stage-maand, maar toch een aantal interessante vondsten.

Anne Grauwels, Dirk Luyten, Frank Caestecker, Peter Scholliers, Eric Vanhaute, Hedendaagse economische geschiedenis van België, een inleiding, Gent, 2012.

Guy Poppe, De Tranen van een Dictator. Van Mobutu tot Kabila, 1998.

Ewald Vanvuygt, Nestbevuilers. 400 jaar Nederlandse critici van het koloniale bewind in de Oost en de West, 1996.

Howard Zinn, Passionate Declarations. Essays on War and Justice, 2003.

Met het hoofd onder de arm. Een cultuurhistorische blik op de Livinusverering in Sint-Lieven-Esse en Sint-Lievens-Houtem, Gent, 2007.

Steven Mithen, After the Ice. A Global History 20.000 - 5000 BC, W&N, 2003.

12.30.2019

Horkheimer over zinledige communicatie


 
Max Horkheimer, filosoof van de Frankfurter Schule, over de zinledige communicatie van fascisten. Helaas bijzonder actueel citaat.








12.29.2019

Thanos Mikroutsikos

Deze weekend overleed de Griekse progressieve componist Thanos Mikroutsikos.

Speciaal voor de gelegenheid zijn debutalbum uit 1975, Politika Tragoudia.



12.28.2019

De sociale zeker­heid kan niet met pensioen

Onze Sociale Zekerheid is jarig.

Op 28 december 1944 werd de Sociale Zekerheid geboren, vandaag 75 jaar geleden. de drie vakbonden, ACV, ABVV en ACLVB, schreven een open brief, 'Onze Sociale Zekerheid is jarig'.


Werkgevers en vakbonden sloten in 1944 een ontwerppact voor sociale zekerheid, dat een reeks oriëntaties bepaalde voor het naoorlogse sociaal overleg en de sociale zekerheid. De tekst werd nooit formeel ondertekend, maar werd omgezet in de Besluitwet van 28 december 1944 – het fundament van de sociale zekerheid.
Hoe willen we wie getroffen wordt door ziekte, een ongeval, een handicap of werkloosheid beschermen? Hoe wil onze samenleving solidariteit organiseren voor jongeren, senioren, mensen met een beperking en zieken? Welke bijdragen zijn we bereid te leveren voor de zorg? Hoe kunnen we gelijkheid tussen vrouwen en mannen garanderen? De vragen van 75 jaar geleden blijven actueel. De antwoorden bepalen net zoals toen welke richting we uitgaan met de sociale zekerheid.
Voor ons is die richting duidelijk. 2.250.000 Belgen kampen met armoede en sociale uitsluiting. De situatie van mensen met de laagste inkomens verslechtert. De sociale zekerheid kan dus nog niet met pensioen. Ze moet een tandje bijsteken, zodat ze een betere bescherming kan bieden. Sociale minimumuitkeringen moeten daarom opgetrokken worden tot boven de armoedegrens (60 procent van het mediaaninkomen voor een alleenstaande en 90 procent voor een koppel).
Om die uitdaging te kunnen aangaan heeft de sociale zekerheid nood aan een stabiele financiering. Werk­gevers, werknemers en politieke mandatarissen moeten bereid zijn om voldoende middelen vrij te maken. Want het budget van de sociale zekerheid staat zwaar onder druk. De laatste decennia komen bij elke begrotingsoefening de gepensioneerden, zieken en werklozen in het vizier. Die trend moeten we keren. Het is tijd om de sociale zekerheid te herfinancieren. Daarvoor moeten we het moeilijke debat over arbeidsvormen en extralegale voordelen zonder socialezekerheidsbijdragen voeren. De loonwet die dankzij sjoemelsoftware de loonontwikkeling en de groei van socialezekerheidsbijdragen fnuikt, moet worden aangepast. Tegenover de kortingen die opeenvolgende regeringen op kap van de sociale zekerheid uitdeelden, moet sluitende alternatieve financiering staan.
De sociale zekerheid wordt nu voor een groot deel gefinancierd door bijdragen op één inkomenscategorie: de inkomens uit arbeid. De uitgaven dekken nochtans veel meer (gezondheidszorg voor bijna iedereen, arbeidsmarktmaatregelen, solidariteit). Daarom pleiten we voor een algemene nieuwe socialezekerheidsbijdrage, die ook de kapitaalinkomens – volgens draagkracht – aanspreekt. De opbrengst daarvan moet rechtstreeks naar de sociale zekerheid stromen.
75 jaar geleden werd een sociaal solidariteitsproject onderhandeld in volle oorlogstijd. Vandaag duiken nieuwe uitdagingen op. Maar het doel blijft hetzelfde: vorm geven aan de sociale bescherming en de sociale democratie in ons land.

12.27.2019

Hoera, het zit er weer op!

Het zit er weer (bijna) op. Speciaal voor de gelegenheid een passende preek van Dominee Gremdaat.



12.25.2019

12.14.2019

Samen-Strijd

Als er zo breed geknipt wordt, moeten we ons even breed weer verbinden. We zitten allemaal in dezelfde schuit.

Straks komen we samen, met de doeners, de denkers, de trekkers en de wervers, allemaal aan de slag om samen-strijd te leveren. En avant!





Op het programma:

11u00: Welkom

11u15: Getuigen blikken terug op het protest van de voorbije weken, één ziener zoomt uit: wat staat er om het spel?

12u00: ETEN (vrije bijdrage)

13u00: Kies je favoriete cirkel
– voor de doeners: wat gaan we concreet aanpakken, ook vanuit de beste ideeën uit de lokale Mensenmeetings?
– voor de denkers: wat is er in Vlaanderen politiek aan de hand, hoe daarmee omgaan?

– voor de wervers: hoe betrekken we onze stille vrienden, hoe bouw je een massabeweging?

– voor de trekkers: hoe het middenveld nog meer verbinden, eerst en vooral lokaal?
– voor culturo’s en middenvelders: wat hebben we elkaar te bieden, wat met de langere termijn?

– desnoods voor de dwarsliggers: een eigen cirkel met een eigen thema. 

15u00: Alle cirkels worden weer één cirkel: waar zijn ze elk toe gekomen? 

15u30: Slotmoment, wellicht iets met collectieve muziek.

16u00: Vaarwel voor wie wil 

16u30: Hardcore voor wie blijft: het meerjarenplan van Hart boven Hard, wat vinden we ervan? Inzage, jullie feedback en discussie. (Geef bij je inschrijving aan of je dit subsidiedossier op voorhand wil krijgen)

18u00: Het echte einde


Plaats van het gebeuren: KASK in Gent, Louis Pasteurlaan 1 

 

 


12.03.2019

de besparingen raken ons allemaal

Kameraden en vrienden,



De Vlaamse regering is in volle besparingsmodus. En die besparingen treffen ons allemaal. De cultuur- en de zorgsector reageren deze week met de VuurWerkWeek!

Vandaag, dinsdag 3 december, verzamelen werknemers uit de zorg aan het Vlaams Parlement, op donderdag 5 december is het de beurt aan het brede middenveld, de cultuursector en de vrt om hun ongevoegen te laten blijken aan de Vlaamse regering.

Maar het ongenoegen zit dieper. Ook andere sectoren worden getroffen door de Vlaamse bespraringsdrift. Eigenlijk is iedereen slachtoffer. De lijst van besparingen van de Vlaamse regering lijkt eindeloos. Elke dag horen en lezen we nieuws over de beslissingen van de nieuwe Vlaamse regering!

Meer informatie en de volledige actiekalender: http://vuur-werk.vlaanderen/




Le gouvernement flamand est en mode économie. Et ces économies nous touchent tous. Cette semaine, les secteurs de la culture et des soins y répondront par une semaine d'action : la VuurWerkWeek !

A 13h les employés du secteur de la santé se réuniront au Parlement flamand, et ce jeudi 5 décembre, ce sera au tour de la société civile, du secteur culturel et du Vrt de montrer leur disjonction au gouvernement flamand.

Mais l'insatisfaction est plus profonde. D'autres secteurs sont également touchés par la tendance flamande à la réduction des dépenses. En fait, tout le monde est une victime. La liste des économies réalisées par le gouvernement flamand semble interminable. Chaque jour, nous entendons et lisons des informations sur les décisions du nouveau gouvernement flamand.

Plus d'informations et le calendrier des actions http://vuur-werk.vlaanderen/ (en néerlandais)



12.01.2019

Wereld Aids Dag

Kameraden en vrienden, 1 december is Wereld Aids Dag.

Met een rood lintje tonen we onze solidariteit. Met een rood lintje zeg je nee tegen discriminatie en 'serofobie'. Met een rood lintje geef je ook aan dat je er bent voor wie er over wil praten, want het maatschappelijk taboe en het stigma kan er voor zorgen dat mensen met hiv-aids niet gemakkelijk hun verhaal kwijt kunnen.


Lees meer op gezondheid-solidariteit.be