11.10.2020

Minderhedenforum op de neoliberale kapblok

Beste vrienden, 

 

Het Minderhedenforum is de koepelorganisatie van de meeste erkende Etnisch-Culturele Federaties, samen meer dan 180 lokale verenigingen die mensen met een migratieachtergrond samenbrengen, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Een organisatie die ik ook al meer dan twintig jaar ken als een inhoudelijk zeer sterke, een participatieve en ronduit toffe organisatie. 

 

Dat Minderhedenforum wordt, na twintig jaar, aan de kant geschoven. De Vlaamse Regering kiest (!) een nieuwe participatieorganisatie. 

 

“Het Minderhedenforum evolueerde het afgelopen jaar van een klassieke koepelorganisatie van etnisch-culturele verenigingen naar een netwerkorganisatie. We brengen experten, academici, organisaties en burgers samen om te timmeren aan een inclusieve samenleving, zowel in concrete projecten op het terrein als via onderbouwde beleidsaanbevelingen. We nemen al jaren de rol op van belangenbehartiger van de rechten van etnisch-culturele minderheden. Een constructieve, maar wel kritische en onafhankelijke stem met twintig jaar expertise.  Spijtig genoeg zijn dit eigenschappen die middenveldorganisaties steeds vaker niet in dank worden afgenomen”,zegt voorzitter Landry Mawungu.  


 

 

Het middenveld wordt aan de kant geschoven en vervangen door ... tja, een 'organisatie' zonder website, zonder noemenswaardige werking, zonder expertise, zonder ervaring. Blijkbaar 'een netwerk' van 'experten'. Blijkbaar met een 'visie die aansluit bij die van de Vlaamse Regering'. Geen middenveld, geen organisaties die standpunten innemen, ondersteund door experten die aftoetsen en terugkoppelen. Nee, experten die netwerken. Participatie volgens die autoritaire neoliberale kliek.

 

Geen opmerkingen: