4.07.2023

Goede Vrijdag - Waarom?

 

Een passende, licht deprimerende, prent voor Goede Vrijdag. De kruisafneming, alles is voorbij. De droom van een betere wereld die Jezus ging brengen is definitief voorbij. Een symbool van de radeloosheid en de wanhoop die een mens helaas af en toe moet meemaken, alle hoop is verdwenen. We blijven alleen achter met ons verdriet.

 

Op deze Goede Vrijdag een fragment van een langere meditatie door Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent. Het fragment gaat over de vraag Waarom moest Jezus sterven?

 

 De wereld waarin Jezus terechtkwam, de wereld van de duisternis, die kon met die liefde geen weg. En dan moest Jezus wel sterven. hij moest sterven in de logica van de oppositie tegen de liefde zoals Hij die bracht. Voor God moest Jezus niet sterven. Integendeel, Hij moest leven brengen, Hij moest ons redden. Maar in een bepaalde logica moest Hij wel sterven. Wij slaan die twee logica’s door elkaar. Maar God is zoals Hij zich daar getoond heeft: trouw aan de liefde tot aan het einde.

Oscar Romero was bisschop in El Salvador. Dat was niet een man die wilde sterven, hij had angst voor de dood. Hij voelde op een bepaald moment aan dat het voor hem politiek heel gevaarlijk werd om aan de kant van de armen te staan. Hij kon kiezen om te zwijgen en zich terug te trekken ofwel om door te gaan met de band die hij als herder had met de armen. Hij besefte goed: als ik dat doe, dan staat mijn leven op het spel. En zo gebeurde. Hij werd vermoord. Dat is trouw blijven aan de liefde. Het is niet de dood zoeken. Het is ook niet dat God vraagt dat Oscar Romero zou sterven, maar in een bepaalde logica moest dat wel gebeuren.

 

Meer


Geen opmerkingen: