7.25.2008

Sicko op de Gentse Feesten

Kameraden en vrienden, ik moet de Gentse Feesten zijn plezant. Buiten de vunzigheden en drankorgiën is er zeker en vast ook tijd voor meer diepgaande debatten. Gisteren ben ik naar zo'n debat geweest, Sicko Belgium.
Een zeer interessant debat over 'de commercialistering, liberalisering en privatisering van onze gezondheidszorg. Inleider van het debat was niemand minder dan Dirk Van Duppen, de kiwidokter. Hij opende het debat met een aantal interessante stellingen en een kort videofragment, nml de reportage Sicko Belgium. Daarin werden enkele patiënten van deze Antwerpse huisarts aan het woord gelaten die allen in de financiële problemen waren gekomen door hun hoge ziekekosten.
Schrijnende toestanden die ten andere werden bevestigd door een aantal andere sprekers.
Die andere sprekers waren: Jan De Maeseneer, hoofd huisartsgeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg aan de UGent en vooral mijn eigen huisarts in de groepspraktijk Botermarkt; Marleen Temmerman, alombekend prof verloskunde; Mark Selleslach LBC non-profit; Marc Justaert, voorzitter CM en Ri De Ridder, directeur-generaal geneeskundige verzorging riziv.
Kortom een bende eminente en deskundige sprekers die garant stonden voor een zeer interessant debat.
Enkele opmerkelijke zaken: de prijzen voor veel geneesmiddelen worden bepaald door de farma-bedrijven op basis van verlengde levensjaren en helemaal niet op basis van kostprijs voor productie en ontwikkeling. Prijzen van geneesmiddelen daar valt idd een serieuse boek over te schrijven.
Voor dan over het veelgehoorde argument dat bedrijven toch zeer veel investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het voorbeeld van Herceptine werd gegeven, het nieuwe medicijn in de behandeling van borstkanker. Dat medicijn is pokkeduur maar werd ontwikkeld door universiteiten en de overheid in de VS. Het patent werd echter genomen door een farmabedrijf die een zwitsers bedrijf de opdacht gaf het op het markt te brengen in Europa voor een exorbitant bedrag. En dat onder de redenering je kunt zoveel vragen als mensen (de overheid, de gezondheidszorg,..) wenst te geven voor een vrouwenleven.
Vrij chockerend allemaal.

Een heel ander opmerkelijk iets was de vraag van alle leden van het panel waarom de gezondheidszorg Vlaams zou moeten worden, 'wat is dat Vlaamse project dan voor de gezondheidszorg'? Er zijn bitter weinig teksten of analyses die zelf maar een vaag tipje van de sluier kunnen opheffen.

Kortom zeer interessant, ook het vragenuurtje was meer dan de moeite. Later, als ik wat meer tijd heb, een voller verslag van dit debat, dit kan toch al tellen als voorproefje.

Kameraden en vrienden, niet vergeten zaterdag: de School van de Ongelijkheid.
14u Laurentinstituut, Onderstraat (verbindingsstraat Belfortstraat en Lange Munt, evenwijdig aan Hoogpoort). Allen daarheen!

2 opmerkingen:

Peter Dedecker zei

WGC Botermarkt ziet er nog wel interessant uit, vooral omdat je van die miserie met die ziekenkasbriefjes verlost bent.

Nu ja, ik ben anders ook wel heel erg tevreden van mijn huisarts...

Kameraad Harko zei

Dat centrum is echt serieus de moeite, ook al omdat ze ook andere diensten in huis hebben, zoals eigen verplegers,...
En inderdaad geen miserie met briefjes, het is wel zeer handig als je naar de dokter kunt zonder geld te moeten afhalen.