5.31.2009

stem voor een robuuste linkse tegenstem: PVDA +

Kameraden en vrienden,
voor moest iemand het nog niet zijn opgevallen, de verkiezingen komen steeds maar dichterbij.
Voor wie nog niet weten voor wie stemmen, kan hier een interessante en opmerkelijke stemoproep lezen van een imposante lijst personaliteiten.

Het is bijna zover: 7 juni. De kiescampagne bracht een nieuwe ster aan de hemel van de landelijke politiek: de PVDA plus. Eindelijk hebben we voor dit land een robuuste linkse tegenstem die gehoord wordt, na twee decennia waarin ‘de dingen zeggen zoals ze zijn’ het monopolie was van rechts en uiterst rechts, ook in de media.

Eindelijk een tegenvisie in het debat: over de harde klappen van de crisis en de werkloosheid, over miljonairstaks en openbare bank, over het kiwimodel in de gezondheidszorg, over ongelijkheid in het onderwijs, over wachtlijsten van gehandicapten, over kleine pensioentjes. Met concrete, realistische oplossingen voor vandaag.

Er zijn duizend bochten gemaakt om de indruk te wekken dat dit geen haalbare oplossingen zouden zijn. Het neoliberalisme heeft de puinhoop van de crisis voortgebracht, maar de Wetstraat bereidt nieuwe afbraak- en besparingsscenario’s voor met het oog op de zogenaamde crisisaanpak. Even neoliberaal als van oudsher, alsof er geen alternatief zou zijn. De werknemers en sociaal zwakkeren dreigen daar opnieuw het slachtoffer van te worden. De PVDA+ daarentegen heeft het debat over de maatschappij hoog op de agenda geplaatst. Op zoek naar een samen-leving op mensenmaat. Ze heeft de ideologie terug een plaats gegeven in de politiek. Niet met dogma’s maar met een frisse hantering van het principe ‘Eerst de mensen, niet de winst’.

Dat ‘spek met eieren van links’ − dixit Hugo Camps − is tegelijk ook een sociale beweging midden tussen de mensen: in de vakbonden, in de noord-zuidorganisaties, in de zorg, in de culturele wereld, in de antiracistische beweging, in het onderwijs. Dat zorgt voor een andere politieke cultuur, weg van de bekvechterij, de graaicultuur, de mannetjesmakerij, de antipolitiek.

Politici van het volk naar het jarenlange voorbeeld van de dokters van het volk: daar stemmen wij voor. Dat belichaamt ook een oproep: niet langer als passieve toeschouwers toe te kijken hoe de Titanic zinkt, maar een sociale tegenbeweging te maken.

Wij roepen u op: doe zoals wij. Het zou geweldig deugd doen als zo’n gezamenlijke sociale oppositiestem zich zou laten horen in het parlement. Om rechts van antwoord te dienen en om vrij en ongebonden de hele linkerzijde op sleeptouw te nemen.

Ondertekenaars stemoproep

An Nelissen (actrice),
Reinhilde Decleir (actrice),
Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen, voorzitter Democratie 2000),
Charles Ducal (dichter),
Daan Hugaert (acteur),
Lucas Catherine (auteur),
Wim Geysen, (schrijver, theatermaker),
Jan Blommaert (auteur, sociolinguistiek UGent),
Bart Stouten (presentator, dichter),
Lebu├»n D’Haese (beeldend kunstenaar),
Youssef el Mousaoui (stand-upcomedian),
Fred Louckx (auteur gezondheidssociologie VUB),
Vital Schraenen (theaterregisseur),
Nico Hirtt (woordvoerder Oproep voor een democratische school, auteur),
Jos Hennes (uitgever EPO),
Dirk Adriaensens (BRussells Tribunal, SOS Irak),
Carlos Boidin (reclameman),
Marcella Baete (schrijfster),
Dominique Willaert (Victoria Deluxe),
Sabine Cocquyt (auteur),
Frans Wuytack (beeldend kunstenaar),
Jan Vromman (documentairemaker),
Luc-Desmedt (oud-directeur Humanistisch Vrijzinnige Vereniging HVV),
Dirk Celis (cultureel ondernemer),
Marc Jambers (beeldend kunstenaar),
Diane Vangeneugden (De Groene Waterman),
Eriek Verpaele (schrijver),
Joris Note (schrijver),
Lieve Peeters (cultuurprogrammator Zuiderpershuis),
Ludo De Brabander (stafmedewerker Vrede vzw),
Nigel Williams (stand-upcomedian),
Andrea Croonenberghs (actrice, muzikante).

2 opmerkingen:

S- zei

Kvond het jammer voor jullie dat PVDA+ niet aan bod kwam gisteren in het Groot Debat... Dat is een heel erg grote handicap...

Kameraad Harko zei

Het is inderdaad onverstaanbaar. Veel rechts gebrul en weinig linkse geluiden, het is maar wat je een debat noemt he.