9.01.2009

Op 1 september zet ik op mijn hoofd wat ik wil!

1 september, de start van het nieuwe schooljaar. Vandaag aandacht voor een ludieke actie in Antwerpen. Leerlingen werden vandaag opgeroepen om wat ze maar wilden op hun hoofd te zetten, het resultaat: piratenhoeden, vikinghelmen, aureolen, zelfs een pluchen slang.
doel van de actie (zoals je al kunt raden): het ridicule hoofddoekenverbod aanklagen.

"BOEH! stelt dat deze maatregel het recht op godsdienstvrijheid en het recht op onderwijs schendt voor één specifieke groep. De regel is dus in tegenspraak met het decreet op het gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap. BOEH! klaagt de dubbele discriminatie aan die meisjes treft: als moslima en als vrouw.

Daarom roept BOEH! op om op de eerste schooldag een onzinnig hoofddeksel te dragen, als symbool van de onzinnigheid van het hoofddoekenverbod. Een ludieke actie met een uiterst ernstige boodschap: ALLE jongeren moeten gelijke kansen op onderwijs krijgen. Dwing jongeren niet om te kiezen tussen de religie van hun keuze, en de school van hun keuze. Dwing meisjes niet om hun schoolkeuze te laten afhangen van het feit of ze hun hoofddoek mogen ophouden of niet. Geef hen het recht op persoonlijke integriteit en ontwikkeling."

De argumenten die zijn aangehaald om het verbod op het dragen van een hoofddoek te rechtvaardigen, wegen volgens BOEH! niet op tegen het recht op godsdienstvrijheid en het recht op onderwijs. Sociale druk om een hoofddoek te dragen, proselitisme, de vrijheid van meisjes om geen hoofddoek te dragen zijn belangrijke bekommernissen, die weliswaar op een andere – meer constructievere en emancipatorische – wijze kunnen opgelost worden dan door een eenzijdig en radicaal verbod op het dragen van een hoofddoek.

BOEH! blijft met alle middelen ijveren voor het recht van meisjes en vrouwen om een hoofddoek te dragen, in overheidsdienst, op school, op het werk. Het uitgangspunt van BOEH! is emancipatorisch en feministisch: het recht om zelf te beslissen over het dragen van een hoofddoek en dus het recht om zelf te beslissen over de godsdienstbeleving."

1 opmerking:

Anoniem zei

vikinghelm - doen!

Ook op Halloween wordt dit een topper!