11.11.2009

"Het heeft niet altijd met de islam te maken"

De vrt-blog is soms zeer interessante lectuur, Loutfi Belghmidi, journalist bij Het Journaal poste een tijdje terug een zeer lezenswaardig stuk: Het heeft niet altijd met de islam te maken

Een blanke man met lange baard is een mei 68’er. Een Turk met een lange baard is een fundamentalist. Een blanke man die zijn vrouw slaat is een bruut; doet een Marokkaan dat, dan onderdrukt hij zijn vrouw en wordt er een resem imams en moslimdeskundigen bij gehaald. Terwijl die man zelfs geen goede moslim kan zijn, want hij slaat zijn vrouw. En dat mag niet.

Hoe komt het dat tegenwoordig alles gereduceerd wordt tot een clash of civilizations? Sinds 11 september en de Amerikaanse invasie in Irak worden we bijna dagelijks gebombardeerd met beelden van bomaanslagen en aanvallen van zogenaamde extremisten. Of het nu over Irak, Pakistan, Afghanistan of de Palestijnse Gebieden gaat, elk conflict is anders en heeft niet altijd met ‘de Islam’ te maken.

Mijn punt is dat niet alle Belgische moslims wakker liggen van deze conflicten en ze naar hier willen importeren. En neen, ze staan niet in rijen aan te schuiven voor de eerste vlucht richting Kandahar. De gemiddelde Belgische moslim (man en vrouw) wil in deze moeilijke economische tijden vooral zijn job niet verliezen en denkt aan de facturen die hij maandelijks moet betalen.

‘De moslim’ valt nu ook meer op omdat hij of zij mondiger is geworden. De eerste generatie kwam naar BelgiĆ« om te werken en was niet echt van plan om hier te blijven. Uiteindelijk hebben hun kinderen gestudeerd. Zij weten goed genoeg dat ze plichten hebben, maar kennen vooral hun rechten. Zijn ze assertiever omdat ze moslim zijn? Neen. Het zijn burgers die weten dat ze in dit democratisch land niet op de tweede plaats willen komen. Ze zijn eerst en vooral advocaat, dokter, ingenieur of economist. Dan moslim.


Geen opmerkingen: