4.11.2007

Zemni over moslims in de media

In de Weekend Knack van deze week, een interessant stuk van Sami Zemni, een jonge prof van de UGent over beeldvorming, de media en Islam.

"Zoveel veralgemeningen over de moslims zijn op niets gebaseerd. Een medewerker van Kif Kif botste vorige zomer op de website van een populaire Vlaamse krant op een overzicht van islamitische aanslagen in Europa. In die lijst vond hij de moord op Pim Fortuyn terug. Sinds wanneer is Volkert van der Graaf een moslim ? Of neem de Amerikaanse journalist die naar Caïro werd gestuurd en schreef dat Egypte gewonnen is voor het khomeinisme . Wat bleek : overal zag hij foto's van paus Shinuda III, een koptische christen die zich na een vrijwillige ballingschap verzoend had met president Moebarak. Naar aanleiding van de blijde intrede van Shinuda hing de stad vol affiches: een man met een lange grijze baard. Khomeini, dacht de verslaggever dan maar."

"Pas wanneer mensen van islamitische origine zichtbaarder worden, zal dat beeld bijgesteld worden. Wanneer een allochtone dokter een dokter tout court wordt."

"In een pamflet van het Vlaams Blok stond dat ik niet had mogen geboren worden , als kind van een gemengd huwelijk. Kun je je voorstellen hoe dat voelt ? Wat een belediging ook voor mijn ouders, die intussen 36 jaar getrouwd zijn. Dit voorval motiveerde mij om politieke en sociale wetenschappen te gaan studeren en me te mengen in het maatschappelijke debat."

"Veel moslims vrezen dat ze in dezelfde hoek zitten als de joden in de jaren dertig . Ze hebben het gevoel dat alles wat misloopt in hun schoenen wordt geschoven. Ze vrezen dat ze ooit de rekening zullen moeten betalen, enkel en alleen om wat ze zijn.
Kijk hoe ver de Europese islamspecialisten af staan van het politieke gezwets van iemand als Geert Wilders. Zijn al die wetenschappers op het terrein echt zo dom dat ze de dreiging waarover die Wilders praat niet zien? Integendeel, zo'n handelaar in angst maakt van de islam een zondebok. Daarom willen we met de onderzoeksinstelling Centrum voor de Islam in Europa de grieven van de moslimgemeenschap vertalen en een dialoog op gang brengen."

"Uiteraard hoor je de gematigde moslim nooit in de media . Die wil met rust gelaten worden. Die wil niet gaan betogen, die wil gaan voetballen."

© 2007 Roularta Media Group NV (ik wil geen rechtzaak aan mijn been)

Enkele interessante websites: kifkif, het CIE en Menarg
Lees ook het nieuwste boek van prof. Zemni:

Geen opmerkingen: