4.03.2007

Studentenrechten in België

VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, steunt de Kazachse studenten uit de familie Tchourakov in hun strijd tegen uitwijzing en voor een legaal verblijf in België. De Vlaamse studentenkoepel vindt de démarche van minister van binnenlandse zaken, Patrick Dewael, om beroep in te stellen tegen de beslissing in kortgeding dat hun uitwijzingsbevel schorste, in strijd met het recht op onderwijs. VVS eist dat alle uitgeprocedeerde studenten in het hoger onderwijs de kans krijgen om hun studies te vervolmaken. Bovendien getuigt een succesvolle deelname aan het hoger onderwijs van een grote wil tot integratie en geslaagde inburgering. VVS eist daarom dat succesvolle studievoortgang in het hoger onderwijs een criterium wordt voor regularisatie. De studenten roepen de politieke partijen naar aanleiding van de federale verkiezingen op om hun verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van deze studenten in zeer kwetsbare situaties.

De familie Tchourakov is zeven jaar geleden naar België gekomen als asielzoekers. Ondertussen zijn ze perfect geïntegreerd en spreken ze zeer goed Nederlands. Dochter Inna is 21 jaar en zit nu in haar tweede jaar ingenieur aan de UGent. Nadat hun asielprocedure is afgerond, heeft de Raad van State nu ook hun aanvraag tot regularisatie afgewezen. Hoewel minister Dewael een groot tegenstander is van vaste regularisatiecriteria omdat hij zo een menselijker beleid wil mogelijk maken, oordeelt hij nu toch dat deze gemotiveerde en geïntegreerde studente (en haar 17jarige broer die ook een modelscholier is) geen meerwaarde bieden voor onze samenleving. Hoopgevend is dat een kortgedingrechter uit Brugge de moed heeft gehad hun uitwijzingsbevel te schorsen omwille van hun studieprestaties. VVS hoopt dat de minister zijn menselijke kant toch nog toont.

Trouwens is de familie Tchourakov geen alleenstaand geval. Ook de zusjes Tatiana en Anna Divert kwamen 7 jaar geleden uit Kazachstan naar België en zijn ondertussen uitgeprocedeerd en worden met uitwijzing bedreigd terwijl ook zijn zeer succesvolle studenten in het hoger onderwijs zijn.

VVS vraagt dat deze studenten, en met hen alle andere, het recht zouden krijgen om de studies hoger onderwijs die ze hebben aangevat te vervolmaken in België, ook al is hun verblijfsvergunning vervallen. Immers, zonder de bekroning met een diploma, zou hun inspanning maar ook de investering van onze samenleving in deze mensen en hun studies, redelijk zinloos zijn geweest. Zelfs als ze na hun studies toch terug zouden keren naar hun land van herkomst, heeft een diploma een duidelijke meerwaarde.

Bovendien vindt VVS dat een succesvolle deelname aan het hoger onderwijs, in de regel getuigt van de wil om zichzelf te integreren, te bekwamen, en nuttig te maken in de Belgische samenleving. Een pedagogisch traject met studies in het hoger onderwijs wordt om die reden ook gepromoot als één van de aanbevolen trajecten van het Vlaamse Inburgeringsbeleid van minister Marino Keulen. Succesvolle studies hoger onderwijs zijn het beste bewijs van een geslaagde inburgering. Daarom vindt VVS het onbegrijpelijk dat Binnenlandse Zaken en de Raad van State dit geen afdoende reden vinden tot regularisatie. Het gaat hier immers om mensen die zich blijvend in ons land willen vestigen en dankzij hun diploma hoger onderwijs ook een duidelijke meerwaarde kunnen bieden aan onze kennissamenleving en economie. Het wordt tijd om het inburgeringsbeleid en het regularisatiebeleid op mekaar af te stemmen.

VVS eist daarom dat Inna Tchourakov, de zusjes Divert en alle andere studenten die tijdens hun studies in het hoger onderwijs uitgeprocedeerd geraken, het recht krijgen om de door hen aangevatte studies in België af te werken. Bovendien eist VVS dat een succesvolle studievoortgang in het hoger onderwijs gehonoreerd wordt als één van de criteria voor regularisatie. Het wordt tijd dat de politieke wereld haar verantwoordelijkheid opneemt om het recht op onderwijs te garanderen.


Enkele links:

de familie Divert

het gezin Tchourakov

het Westvlaams initiatief 'Laat Onze Vrienden Blijven'

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Geen opmerkingen: