4.03.2007

VVS - Congres

Zaterdag was het zover, het enige, echte en onvolprezen VVS – Congres!

Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de weer, ambiance!

Om 7u op de trein naar Mechelen, samen met Der Hans en de gasten van de HGSR (de Hogeschool Gent, waar ze blijkbaar enkel bestuurskunde doceren). Bij aankomst aangevallen door den Blauwe Broeder, die ik tot mijn grote spijt al lang niet meer gezien had. Dan naar een fancy broodjeszaak op de Grote Markt om het ontbijt te gaan halen.

Na het ontbijt was het tijd voor de openingswoordjes van der Hans en Chetan, die ons namens de KHMechelse studentenraad verwelkomde. De inleidende toespraak werd gegeven door Ann Demeulemeester, (van het ACW) voorzitter van de vlor, de Vlaamse OnderwijsRaad.

Daarna was het tijd voor de werkgroepen. De studenten konden kiezen uit vier werkgroepen: 'Vermarkting van het onderzoek', 'Mc Onderwijs', 'Moeder, waarom studeren wij' en tenslotte 'Stagelief en – leed'. Deze laatste werkgroep nam Inge en ik voor ons rekening. Deze boeiende werkgroep (allé, voor mij toch) werd bijgewoond door een geestige bende hogeschool-stuvers uit Leuven, Gent en Aalst, en niet te vergeten door Ilse, de veto-babe.

Na een korte vorming konden we overgaan tot een eerste brainstorm. Dit werd onderbroken voor het plenaire debat.

De debateurs van dienst waren André Oosterlinck, Lieven Desmet van voka en der Hans. Moderator van dienst was de immer sympatieke Stephan Neetens. Het debat vond ik zelf behoordelijk interessant. Die mens van voka viel goed mee, ze hadden duidelijk de meest sympatiek overkomende uitgestuurd, diene mens had blijkbaar ook gewerkt voor de KHBO en had duidelijk nog voeling met het onderwijsveld. Den dré liet zich van zijn beste kant zien en sprak der Hans constant aan met 'mijne beste vriend' en poneerde om de vijf voeten vaak gehoorde maar niettemin vreemde stellingen, o.a. als zou het onderwijs in België goed zijn dankzij de concurrentie tussen de zuilen. Een stelling die aan Koen Hostyn de uitdrukking 'leven de tsjeven' ontlokte. Der Dré zou beter eens ten rade gaan bij zijn voormalige collega prof. dr. Ides Nicaise, die u het een en het ander kan vertellen over de 'quasi onderwijsmarkt' in België en de schadelijke gevolgen hiervan. Meer daarover ook op de site van Oproep voor een Democratische School.Daarna was het gelukkig tijd voor een fantastische decadent-ogende banket, verzorgt door Katrien, Frederiek en onze Pijpelink, gasten het oogde niet alleen ferm schoon, het was ook ferm lekker! De helft van onze studenten waren in shock dat VVS geld uitgaf aan een traiteur, maar niets daarvan, of hoe je met gerief van de Colruyt en Aldi chice dingens kunt doen (shit zeg, dat lijkt hier wel Martha Stewart of zoiets).Daarna vlug terug naar de werkgroepen om nog een volledig standpunt klaar te stomen en uit te discussiëren. Vanaf ik wat tijd heb komt het hier te staan. Daarna de immer gevreesde plenaire zitting, uren en uren aan een stuk debatteren, discusiëren en stemmen over de teksten uit de verschillende werkgroepen. Nogal wat gasten gaven er in de loop van de avond de brui aan, wegens andere verplichtingen, doodmoe of kotsbeu. Gelukkig bleven de die-hards zitten, die hadden uiteraard overschot aan gelijk, niet alleen krijgen zij inspraak, zij kregen achteraf een fantastische recpetie om u tegen te zeggen. Met oxfam-wijn en fantastische hapjes, gemaakt door een sympatieke De Panse, die er duidelijk iets van kende. De receptie was fantastisch, met alle gevolgen van dien.

Doodmoe maar zeer content keerden de stuvers terug naar huis. Nadat we in Gent terugkwamen heb ik met Frederiek nog efkes nagekaart, een fles wijn leegdrinkende. We hadden het allemaal overleefd en daar mag op gedronken worden!

Alle info en teksten vind je (hopelijk binnenkort) hier.

1 opmerking:

Peter Dedecker zei

Moh, Harko, jongen toch. Weer een weddenschap verloren? Of gewoon de krullen beu?

Anyway, goede zaak, wat blijkbaar ook geldt voor het congres :-)