2.07.2009

Against the Silence


De Cubaanse revolutie is dit jaar 50 oud jong. Uiteraard heeft de VS zich er nooit kunnen bij neerleggen dat er in hun eigenste achtertuin een eilandje bevond dat betere gezondheidszorg en onderwijs bood aan haar inwoners.
Na de mislukte invasie werd een vuile oorlog ingezet. Anti-Cubaans terrorisme heeft rechtsstreeks nu al meer dan 3.500 slachtoffers gemaakt.
De terroristen lopen in de VS op vrije voeten rond, ondanks al het discours over War on Terror.
Orlando Bosch, bijvoorbeeld, hij is verantwoordelijk voor het neerhalen van een Cubaans lijnvliegtuig op 6 oktober 1976, met de dood van alle 73 passagiers en bemanningsleden tot gevolg.
De Cubaanse regering besliste de terreurnetwerken te infiltreren om verder bloedvergieten te voorkomen. Op 17 juni 1998 overhandigde de Cubaanse overheid een dossier aan het FBI, op basis van door de vijf bekomen informatie. Het FBI arresteerde op 12 september 1998 niet de terroristen, maar wel de vijf Cubanen, die voor de bezwarende informatie hadden gezorgd. Ze werden 17 maanden in eenzame opsluiting gezet, wat het contact met hun advocaten enorm bemoeilijkte. De aanklacht luidde “samenzwering met de bedoeling te spioneren” en “samenzwering tot moord”. Dit is een typisch politieke aanklacht, waarbij enkel de intentie – niet de feiten – bewezen moeten worden.
Na een schijnproces waarbij de jury werd geïntimideerd, de verdachten en hun advocaten geen vrije toegang kregen tot hun dossiers en getuigenissen ten voordele van de vijf niet weerhouden werden, zijn ze in totaal veroordeeld tot 4 maal levenslang en 75 jaar gevangenis!
Ze zitten momenteel in de meest strenge en onmenselijke omstandigheden vast in vijf verschillende staten van de VS, alsof het om staatsgevaarlijke criminelen gaat. De openbare aanklager gaf - een jaar na het proces – zelf toe dat iemand die gezien wordt als een sympathisant van de Cubaanse regering, in Miami nooit een eerlijk proces kan krijgen. Cubaanse atleten kunnen er niet deelnemen aan wedstrijden, Cubaanse films mogen er evenals worden vertoond…
Lees meer

Een aangrijpend portret van de Five:

Geen opmerkingen: