2.15.2009

Grote Arabische Veroveringen

Kameraden en vrienden,

vandaag aandacht voor alweer een nieuw boek, deze keer van uitgeverij Bulaaq. 'De grote Arabische veroveringen. Het ontstaan van het islamitische rijk, van Afghanistan tot Spanje (632-750)', door Hugh Kennedy.

Het ontstaan van het Islamitische wereldrijk een veelbesproken onderwerp, maar helaas ook weinig bestudeerd. De auteur beschrijft het als volgt in de inleiding:

"Een zo snelle en grootscheepse verandering vraagt uiteraard om historisch onderzoek, maar de hoeveelheid toegankelijke literatuur erover is zeer beperkt. Dat is deels een gevolg van territoriale afbakeningen binnen de historische wetenschap. De kloof wordt nog sterker weerspiegeld in de wijze waarop het historisch onderwijs en onderzoek op moderne universiteiten plaatsvindt: de klassieke en oude geschiedenis staan los van de middeleeuwse en islamitische geschiedenis. Dat is deels een gevolg van een linguïstische scheidslijn: historici zijn geneigd een grens te trekken tussen enerzijds diegenen die met Latijnse en Griekse bronnen overweg kunnen en anderzijds diegenen die Arabische en Perzische bronnen hanteren; slechts een kleine groep, waartoe ik beslist niet behoor, kan in gelijke mate met alle bronnen overweg.

De aard van de bronnen heeft historici er ook van weerhouden om helder en duidelijk verslag van deze wereldschokkende gebeurtenissen te doen. Historici zijn weliswaar dol op controversen over interpretaties en benaderingen, maar ten aanzien van de dateringen en de volgorde van belangrijke gebeurtenissen verlangt iedereen zekerheid. Het verhaal over de Arabische veroveringen brengt fundamentele feitelijke vragen met zich mee, bijvoorbeeld over de volgorde waarin de gebeurtenissen tijdens de verovering van Syrië hebben plaatsgevonden en over de datering van de slag bij Qādisiya in Irak; daarover hebben we simpelweg geen zekerheid. Ik heb gepoogd in dit boek een plausibele weergave van de voornaamste gebeurtenissen te geven, maar het zou onjuist zijn om te beweren dat dit de enig mogelijke reconstructie is, of om het feit te verhullen dat ik tot keuzen en oordelen ben gekomen die soms evenzeer op waarschijnlijkheden als op harde bewijzen berusten.

Ook speelt mee dat het onderwerp zo omvangrijk en voor de hand liggend is dat wetenschappers zich er liever niet aan wagen en verwante, kleinere projecten aanvatten die zich beperken tot hun eigen vertrouwde vakgebied. Misschien is het onmogelijk en misschien getuigt het van onbezonnenheid en dwaasheid, maar dit boek wil niettemin juist dit enorme historische thema beschrijven en onderzoeken."

Het boek verscheen in 2007 in het Engels. Daardoor kunnen we al heel wat reviews lezen, hier enkele van de meest toegankelijke: blogcritics, encyclopedia, curled up with a book, newstatesman, Max Rodenbeck in de NYTimes Sunday Book Review, James Buchan 'Children of empire', in The Guardian en Stephan Fidler 'Onward Muslim Soldiers' in de Financial Times.
Beluister zeker ook deze uitzending van BBC 4, Laurie Taylor interviewt er Hugh Kennedy en Ziauddin Sardar.

Hendrik Jan Bakker schreef een eerste review op Wijblijvenhier.nl

Voor de liefhebbers: isbn: 9789064455001 · 2008 - uitgeverij EPO in co-editie met Bulaaq · paperback (15 x 23,5 cm) - 490p. - geïllustreerd met kaarten en vierkleurenillustraties - oorspr.titel: The Great Arab Conquests. How the Spread of Islam Changed the World We Live In - uit het Engels vertaald door Guus Houtzager · prijs: € 34.50

Geen opmerkingen: