3.04.2009

terrorisme in België

In De Morgen stond een fantastisch opiniestuk van Douglas De Coninck, enkele fantastische uittreksels:
Vraag de modale Vlaming om een terroriste te tekenen en het eerste beeld dat in hem opkomt, is dat van Anja Hermans. Zij is de kerncentrale binnengedrongen via de open poort, een sprong over het hek, een wandeling langs de Schelde en via twee rioolpijpen. Anja Hermans is tot haar
veertiende naar school gegaan en er zijn niet veel dingen waarin ze zich een experte mag noemen. Ze was de leidster van het Animal Liberation Front (ALF), dat tal van fastfoodzaken en vleesbedrijven binnendrong en in vlammen deed opgaan en onwaarschijnlijk lang buiten het beeld van de politie wist te blijven.

Het vonnis gaat voorbij aan het feit dat Hermans haar inbraakpogingen vaak vooraf aankondigde (ze zei er alleen niet altijd bij wanneer precies) en dat ze één keer werd uitgenodigd voor een vergadering met het beveiligingspersoneel van de kerncentrale. Toen pas, na die vergadering, zijn de jarenlange gaten in de omheining gedicht.

Het vonnis volgt de stelling van de klagende partij, Electrabel. Die zegt dat er commerciële schade is geleden, aangezien de bewakingsdiensten nodeloos in actie moesten schieten omdat Anja Hermans bekken stond te trekken voor een bewakingscamera. Het staat er werkelijk zo. De indruk rijst dat in de kerncentrale van Doel, 10 kilometer verwijderd van het stadhuis van Antwerpen, een reglement geldt dat voorziet in boetes voor het nodeloos wekken van een bewaker.

Het vonnis zegt nu dat de feiten van 'huisvredebreuk' (sic) zijn verzwaard, gelet op het gerechtelijke verleden van de beklaagde. Deze rechter is net zo alert voor (on)recht als de gemiddelde bewaker in de kerncentrale van Doel.
Dat is in alle opzichten een buitengewoon verontrustend gegeven.

De indruk rijst dat in de kerncentrale van Doel een reglement geldt dat voorziet in boetes voor het nodeloos wekken van een bewaker

Anja Hermans, van terroriste tot opvoedster
Kleine Vonk, Groot Vuur
Anja Hermans veroordeeld tot acht maanden gevangenis
meer over het proces

Geen opmerkingen: