3.30.2009

nazis omarmen joden

een golf van anti-israelische en antisemitische retoriek krijgt in Europa te maken met een verrassende tegenbeweging: rechtse politieke fracties, inclusief deze met wortels in het Nazisme, hebben Joden en Israel omarmd als 'de ideale en essentiele houders van de Europese cultuur'.
Een scherpe analyse van Matti Bunzl. Deze professor antropologie en geschiedenis van de University of Illinois is vooral bekend van zijn opmerkelijke publicatie eind 2007 van 'Anti-Semitism and Islamophobia. Hatreds Old and New in Europe'.
Voor de liefhebbers: 128 pagina's, 4-1/2 x 7, ISBN: 9780976147589, University of Chicago Press.
Zeer aan te raden is ook Symptoms of Modernity: Jews and Queers in Late-Twentieth-Century Vienna.

Prof. Bunzl stelt dat extreem-rechts in Europa semietofiel is geworden. Joodse kandidaten worden naar voren geschoven, partijleiders verschijnen op pro-israelmanifestaties en beschrijven in lyrische bewoordingen het voorbeeldige gedrag van de joodse burger.
Hij geeft daar als voorbeeld o.a. "Filip DeWinter, a Flemish nationalist in Belgium, whose party grew out of Flemish Nazism, has praised Jews as law-abiding citizens."

Islamofobie leidt ertoe dat deze partijen hevige supporters van Israel worden en het land gaan afschilderen als 'bastion van de Europese beschaving'. De joodse staat wordt omschreven als verdediger en behoeder van de Europese waarden tegen het Islamitsche offensief.

Geen opmerkingen: