7.21.2019

GF19 Prijs voor Democratie - Prijs Jaap Kruithof

Op de Nationale Feestdag wordt op het Trefpunt podium van de Gentse Feesten dé Gentse progressieve prijzen uitgereikt, de Prijs voor Democratie en de Prijs Jaap Kruithof.

De Prijs voor Democratie gaat naar Youth for Climate.
De impressionante en volgehouden mobilisatie van de schoolgaande jeugd én de grote impact op het maatschappelijke debat maakt dat deze prijs dit jaar niet terechter kan zijn.

Het juryverslag beschrijft het zeer juist:

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het thema klimaat zo bespreekbaar is geworden: thuis, in de familiekring, op café en op het werk. YFC heeft klimaat op de politieke agenda gezet. Normaal beheerst een betoging het nieuws maar een dag. Zij hebben de agenda veel langer bepaald, ook al kunnen ze niet professioneel mobiliseren zoals de vakbonden dat kunnen.

Een echte internationale sociale beweging in veel steden en landen die de electorale lafheid van veel overheden aan de macht blootlegde. 

De Prijs Jaap Kruithof gaat, evenzeer terecht, naar vakbondssecretaris Bruno Verlaeckt.
In een ongezien proces werd deze vakbondssecretaris veroordeelt voor het ‘belemmeren van de openbare weg’. Het stakingsrecht en het recht op betogen dreigt hierdoor compleet ondergraven te worden.

Een sterke democratie wordt gekenmerkt door de ruimte die gegeven wordt om open en vreedzaam actie te voeren. Dit gaat niet alleen over vakbondsacties. Vreedzaam actievoeren strafrechtelijk veroordelen, is de democratie die broodnodige zuurstof ontzeggen.

Prijsuitreiking om 19u op het Trefpunt-podium.

Geen opmerkingen: