12.23.2006

petitie over opruim clusterbommen in Libanon

Door al dat intern gezeik binnen de studentenvertegenwoordiging zou een mens bijna durven vergeten dat wereld groter is dan dat. Daarom wordt nu u aandacht gevraagd voor een zeer aanbevelenswaardige petitie:

Opruim clusterbommen in Libanon: Israël moet betalen!

Van 18 tot 25 augustus was een medische onderzoeksmissie van Geneeskunde voor de Derde Wereld in Libanon. Artsen en Libanese burgers confronteerden hen met de gevolgen van het massaal gebruik van clusterbommen door het Israëlisch leger, in bevolkt gebied.

Alle internationale waarnemers en mensenrechtenorganisaties bevestigen dat Israël hiermee het internationaal humanitair recht schond. Jan Egeland, de humanitaire coördinator van de VN, klaagde aan dat 90% van de clusterbommen werden afgevuurd in de laatste drie dagen van de oorlog, met een staakt-het-vuren in zicht. Hij noemde dit “compleet immoreel”. De zowat 1 miljoen stuks achtergebleven en niet-ontplofte munitie maken nog elke dag burgerslachtoffers (gemiddeld drie per dag, waarvan er één jonger is dan 18 jaar).


Dat het Belgisch militair contingent binnen de VN-missie in Libanon helpt bij de ontmijning van de clustermunitie, is een goede zaak. Maar dit mag niet betekenen dat Israël vrijuit gaat voor deze oorlogsmisdaden. Het principe van herstelbetalingen is ingeschreven in het internationaal recht. Maar vandaag is het niet Israël, maar de Belgische belastingbetaler die opdraait voor de ontmijningsoperatie.

Daarom eisen wij van de Belgische regering:

* dat ze de kosten van de ontmijning verhaalt op Israël, en hiervoor alle nodige maatregelen treft

* dat ze de gerecupereerde som schenkt voor de heropbouw van Libanon, met speciale aandacht voor de gezondheidszorg ten gunste van de armste lagen van de bevolking

* dat ze een wapenembargo afkondigt tegen Israël, en elke militaire samenwerking met Israël, al dan niet in Navo-verband, weigert.

Kameraden en vrienden, surf als de vliegende bliksem naar de site van Geneeskunde voor de Derde Wereld en teken de petitie

Geen opmerkingen: