12.26.2006

Tweedaagse projectmeeting DIP

Kameraden en vrienden,

maandag 18 en dinsdag 19 december was ik te gast bij de Noorderburen. Ik was op een tweedaagse 'project meeting' georganiseerd door Handicap + Studie, het Nederlandse expertisecentrum voor handicap en hoger onderwijs. Het project waarover we vergaderden was DIP, het Digitaal Informatie Punt.

Uit studies blijkt zwart op wit dat studenten met een functiebeperking niet gemakkelijk participeren in internationale uitwisselingsprojecten. En dit is een zeer jammerlijke zaak. Studenten die dat wensen zouden zonder veel kopzorgen op Erasmus moeten kunnen gaan. Iedereen die dit gedaan heeft zal volmondig beamen dat dit een zeer verrijkende ervaring is. Blijkbaar zijn er echter nog te veel drempels die studenten met een functiebeperking tegenhouden om dergelijke ervaringen op te doen.
Een belangrijke drempel blijkt het gebrek aan informatie.
Aan het wegwerken van drempels wil DIP meewerken. Dit door studenten met elkaar in contact te brengen. Directe communicatie tussen een student uit Slovenië die in Kortrijk wil gaan studeren met een student uit de HoWest. Zodat ze elkaar kunnen helpen en vooral dingen vragen die niet direct objectief meetbaar zijn.

Het project zelf zal uitgewerkt worden door vijf partnerlanden die in een pilootproject zullen opereren. De vijf partnerlanden zijn Oostenrijk, Zweden, Ierland, Nederland en België.
Vanuit België wordt dit project uitgewerkt door het VEHHO, het Vlaams ExpertiseCentrum voor Handicap en Hoger Onderwijs en VVS, ons aller Vlaamse Vereniging van Studenten. Als projectmedewerker is u kameraad dus door VVS afgevaardigd naar de tweedaagse project meeting.
Op een godverlaten uur opgestaan om met de trein van 6u01 naar Brussel te sporen, om uiteindelijk om 10u in 'Krammstate' aan te komen. Krammstate, dat klinkt als iets van Horowitz, is het gebouw in een buitenwijk van Utrecht, waarop de gelijkvloers het hoofdkwartier is gevestigd van Handicap + Studie.
Ik moet zeggen er is serieus hard doorgewerkt die twee dagen, het project moest nog verder worden uitgewerkt, de financiele kant moest besproken worden, een Conferentie moest gepland worden.

Tussendoor was er natuurlijk uitgebreid de tijd om aan 'netwerking' te doen, zoals dat dan zo mooi heet. Je zit namelijk niet zo vaak samen met mensen uit Oostenrijk, Zweden, Ierland en Nederland, die allemaal bezig zijn met de thematiek van studeren met een functiebeperking. Allemaal bijzonder interessant dus.

Over de Conferentie, de 'crew' en de verdere uitwerking van het dink op Belgisch niveau later ongetwijfeld nog veel meer.

Geen opmerkingen: