1.26.2009

onderzoek naar stemgedrag en islamofobie

Het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (Ispo) van de KU Leuven heeft een lang en breed onderzoek gevoerd naar het stemgedrag van de Vlaming, op zich geen noemenswaardig feit. Het Ispo-team, onder leiding van Jaak Billiet en Marc Swyngedouw, ondervroeg tussen september 2007 en januari 2008 1.084 Vlaamse kiezers over hun stemgedrag en focuste op het aspect etnische minderheden. Daarbij focuste ze nog eens dieper in op de houding van 'de vlaamse kiezer' op de islam. Een eerste echte onderzoek naar Islamofobie in Belgie dus.

"De relatieve meerderheid van de ondervraagden is van mening (46%) dat de islam geen bijdrage levert tot de Europese cultuur. Minder dan de helft van dit aantal heeft daar een andere mening over en denkt dat de islam wel een bijdrage kan leveren (18,5%). In dezelfde lijn meent 48,3% van de ondervaagden dat de islamitische waarden een bedreiging zijn voor Europa en is 37,2% menen dat de meeste moslims geen respect hebben voor de Europese cultuur en levenswijze. Veel minder respondenten (17,5%) denken dat de islamitische waarden Europa niet bedreigen, of zijn er van overtuigd dat de meeste moslims respect hebben voor de Europese cultuur (21,6%). De scherpste uitspraak die stelt dat de islamitische cultuur meer gewelddadig is dan andere culturen wordt door 41,7% van de ondervraagden aanvaard terwijl slechts 21,4% deze stelling niet aanvaardt."
Op zich zeer verontrustende cijfers dus.

Het besluit van het onderzoek stemt daarentegen wel hoopvol:
"Uit internationale onderzoeken (cfr. Eurobarometer, European Social Survey, ...) wordt geregeld duidelijk dat de negatieve houding van de Vlamingen tegenover etnische minderheden één van de hoogste is van alle Europese landen. In de loop van de jaren negentig, zo maakt onze studie duidelijk zakte deze negatieve houding beduidend om in 1999 een voorlopig laagtepunt te kennen. De 9/11‐gebeurtenissen in 2001 vormen een keerpunt en de gatieve houding tegenover etnische minderheden neemt terug een vlucht de hoogte in bij de Vlaamse kiezers in 2003, om tegen de verkiezingen van 2007 terug op het niveau van 1991 te belanden."
We zijn de voorbije het hoogtepunt van het racisme (na 11 september) en zitten terug op hetzelfde pijl als in 1991, het jaar van de eerste zwarte zondag.

lees hier de samenvatting van dit onderzoek.
Een ding kunnen we zeker en vast besluiten uit dit onderzoek: er is nog veel werk aan de winkel.

Geen opmerkingen: