1.01.2009

bommen los op de universiteit

Beste vrienden,
je kan er niet naast kijken, er is een ware slachtpartij bezig in Palestina. De staat Israel schond op 4 november het bestand dat ze (min of meer) gesloten had met de Palestijnse regering van Hamas in Gaza. Sedertien werd er regelmatig over en weer geschoten tussen Israel en Palestina.

Op 27 december 2008 lanceerde het Israelische leger Operatie Cast Lead – Mivtza Oferet Yetzukah. Vrij vertaald 'bommen los'. Meer dan 400 Palestijnen zijn intussen al gedood. Voor de duidelijkheid de Israelische dodentol bedraagt momenteel 4 personen.
Haaretz ontdekte dat deze operatie zo maar eventjes 6 maand op voorhand was voorbereid.
De situatie in Gaza wordt daarmee nog meer eens dramatischer. Israel vond het al nodig om het Palestijnse volk nog maar eens te terroriseren na de verkiezingsoverwinning van Hamas op 25 januari 2006. Een volledige blokkade en geregelde aanvallen waren het gevolg van deze democratische verkiezingen.

De situatie in Gaza had ik hier al eens eerder belicht naar aanleiding van de situatie van de Palestijnse studenten die niet naar hun buitenlandse universiteit konden. De internationale steuncampagne voor deze jongeren loopt trouwens nog altijd.

Studenten laten weten dat ze zich door deze 'operatie' zeer bedreigt voelen en het spreekt voor zich dat hun opleiding momenteel ernstig in het gevaar komt.
Om er een schepje bovenop te doen selecteerden de Israelis o.a. de Islamitische Universiteit van Gaza als doelwit. Zo maar eventjes 6 luchtaanvallen werden gelanceerd op 28 december.
De verantwoording van de Israelis:
“Two laboratories in the university, which served as research and development centers for Hamas's military wing, were targeted. The development of explosives was done under the auspices of university professors.”
“University buildings were also used for meetings of senior Hamas officials.”
(zo meldt ons de Jerusalem Post)
Ik vind het bijzonder zorgwekkend als ook hoger onderwijsinstellingen doelwit van aanvallen wordt. Ik hou mijn hart vast voor de Plateau als het hier ooit tot oorlog komt. Want god weet wat voor onderzoeken voeren ze daar allemaal uit. Dat trouwens die instelling in het bijzonder geviseerd wordt doet mij zelf schrik krijgen voor de KUL als er ooit oorlog komt en zal deze universiteit als 'cultureel' symbool van de CVP zeker geviseerd worden, zeker omdat er ministers zijn die daar les geven, of de VUB die geviseerd zal worden als 'cultureel' symbool van de VLD.
Kameraden en vrienden, proteer tegen deze gang van zaken!

Een concrete tip: de ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld heeft een dringende oproep gelanceerd door steun aan het ziekenhuis Al-Awda in Gaza.
Voor alle steun: 001-1951388 met vermelding: "Gaza"
Voor meer informatie over de humanitaire situatie lees zeker dit interview met de directeur van de Palestijnse ngo Union of Health Work Committees dr. Yousef Mousa.

Geen opmerkingen: