1.28.2009

Gelijke OnderwijsKansen

Ides Nicaise heeft een nieuwe publicatie op de markt gebracht, ‘Gelijke Kansen op school, het kan. Zestien sporen voor praktijk en beleid’. Het boek geeft een overzicht van de 'brede waaier van concrete strategieën', zowel in de klas als op 'school- en systeemniveau'.
Met dit boek als inspiratie organiseren de BOCO-Scholengroep GO Brussel, Masereelfonds en Oproep voor een Democratische School (OVDS) een studiedag Gelijke Kansen in het Onderwijs, Goede Praktijken op 4 februari.

Het programma ziet er in elk geval serieus interessant uit:
14u: verwelkoming door dagvoorzitter Piet Vervaecke (Onderwijscentrum Brussel)
Korte voorstelling door Ides Nicaise (HIVA) van zijn nieuwe boek. De krachtlijnen van een gelijke kansenbeleid, verwezenlijkbaar door elke school.
14u30: start van drie werkgroepen.
1) De Brede School: inleidingen door Tony Schildermans (Europaschool Genk) en Jo Dreesen (samenwerkingsverband vier basisscholen uit de Gentse wijk ‘Het Sluizeke’)
2) Financiële Drempels/ Schulden op school: inleidingen door Mayke Vandeputte (HIVA) en Jacky Goris (GO-Brussel)
3) Curricula (wat moeten de leerlingen kennen): inleidingen Chris Rossenbacker (directrice Atheneum Schaarbeek) en Nico Hirtt (OVDS, auteur diverse boeken)
15u30: koffiepauze
16u: start van drie werkgroepen
Investeren in zwakken/ schoolmoeheid: inleiding door Koen van de Merckt (Arktos Antwerpen)
Voorschoolse educatie: Annalisa Gadaleta (fractiemedewerker Groen! Vlaams Parlement)
Lerarenopleiding/ pedagogische innovatie/ nascholing: inleidingen door Werner Schrauwen (Brussels nascholingscentrum/ gevraagd) en Chico Detrez (ACOD-onderwijs Antwerpen)
17u: afsluitend woordje door minister Guy Vanhengel.

Geen opmerkingen: