7.21.2016

Prijs voor de Democratie en Prijs Jaap Kruithof

21 juli, dus de uitreiking van de Prijs voor de Democratie.

Dit jaar gaat de prijs naar het samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten achter de onthulling van de Panamapapers.

Deze journalisten hebben door de onderzoeksjournalistiek serieus te nemen een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontmaskering van de nontransparante praktijken van de financiƫle elites. Fiscale praktijken die tegen alle democratische waarden ingaan maar ook een bedreiging zijn voor de uitbouw van een sociale democratie gebouwd op een verzorgingsstaat omdat ze de financiƫle middelen aan de verzorgingsstaat onttrekken.

 meer over de Panamapapers

Daarnaast is er ook de Prijs Jaap Kruithof. Dit jaar gaat deze prijs voor 'levenslange verdienste' naar Francine Mestrum.

Ze doet pijnlijke vaststellingen over de Noord-Zuid verhoudingen en neemt geen blad voor de mond. Ze omschrijft armoedebestrijding als ‘in essentie een neoliberaal verhaal’. Haar stelling is: ‘armoedebestrijding op de voorgrond plaatsen is solidariteit naar de achtergrond duwen, terwijl het juist moet beginnen met herverdeling’. Mestrum was politiek actief bij Links, Nieuw Links en Charta 91 en was lid van de Vooruitgroep.

 een aantal teksten van Francine.

vanavond 20u Trefpunt

Geen opmerkingen: