7.19.2021

Gentse Zomerkermissen

Een jaar zonder Gentse Feesten.
Een jaar zonder Gentse Feesten, maar mét knaldrang, een zomerfoor en kleinschalige optredens van onze Gentse cultuurhelden.

Het voelt als een breuk met onze lange en fiere Gentse traditie. Maar wist je dat de Gentse Feesten nog zo lang niet bestaan?


In de eerste helft van de negentiende eeuw vierde men geen Gentse Feesten maar een hele reeks wijk- of parochiekermissen. 







Er bestond een waarachtig kermisseizoen dat in volle zomer (14 juli) begon en zo maar eventjes drieënhalve maanden besloeg, met acht kermissen gespreid over die periode. Blijkbaar slaagden sommige feestneuzen erin van de ene kermis naar de andere te trekken en dat zo lang uit te houden.

Sint - Baefs (vanaf 14 juli)

Sinte - Anne (vanaf 28 juli) 

Heylig - Kerst (vanaf 4 augustus)

Sinte - Pieters (vanaf 18 augustus)

Sint – Nicolaes (vanaf 15 september)

Sint - Michiels (vanaf 29 september)

Akkergem (vanaf 14 oktober)

Sint - Jacobs (vanaf 27 oktober)


Deze zomerkermissen liggen allemaal in het ‘goeie seizoen’. Ook de uitlopers naar oktober mogen we daarbij rekenen. Dat was immers de ‘Slachtmaand’: de tijd waarin het vet gemeste varken feestelijk voedsel mocht leveren. Het Gentse ‘kermisseizoen’, om het zo te noemen, startte dus op 14 juli en duurde de hele zomer en nazomer lang. Dat was de enige periode van het jaar waarin voedsel (meestal) overvloedig voorradig was. Niet slecht gezien. Het is alsof een moderne feestenmanager er zich mee bemoeide.



 Dit en nog veel meer Gentse geschiedenis verschijnt in Ghendtsche Tydinghen. Voor slechts €20 valt dit tweemaandelijks in uw brievenbus. http://www.ghendtschetydinghen.be/abonnementen.html

Geen opmerkingen: