Bij de start van het nieuwe schooljaar en tijdens de regeringsonderhandelingen is het goed aandacht te vragen voor iets dat absurd en schandalig genoeg nog geen feit is, de maximumfactuur in het secundair onderwijs.
Eerder deze week was er, bijzonder terecht, heel wat commotie over kostprijs van de laptops op school. Je weet wel, die digisprong met de laptop voor elke leerling die Ben Weyts groots mocht aankondigen. Wel, die middelen zijn op en nu moeten ouders die zelf laptops aankopen.
Meer dan de hoogste tijd dus voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.
Beweging.net pleit voor kosteloos en kwalitatief onderwijs waarbij de financiële middelen van ouders geen drempel zouden mogen vormen voor de studiekeuze van kinderen. Enkel zo kan onderwijs een belangrijke motor zijn in de strijd tegen sociale ongelijkheid. We beschouwen het bevorderen van gelijke onderwijskansen nog steeds als een kerntaak van het onderwijs. Om deze rol als belangrijk spilfiguur in de strijd tegen kansarmoede en ongelijkheid te spelen, moeten scholen kunnen terugvallen op structureel onkostenbeleid. Armoede op school kan zich op veel manieren uiten. Niet betaalde schoolfacturen zijn een van de duidelijkste parameters in het signaleren van ouders – en bijgevolg leerlingen – in financiële moeilijkheden. Zo blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel dat de energiecrisis en de digisprong de schoolfactuur voor heel wat ouders verder omhoog hebben geduwd. Het aantal onbetaalde schoolfacturen loopt in heel wat scholen verder op. In het gemeenschapsonderwijs gaat het om meer dan 11 miljoen euro aan onbetaalde facturen. De schoolkosten blijken dus voor heel wat gezinnen te hoog te liggen, en dit terwijl de grondwet de kosteloze toegang tot leerplichtonderwijs moet garanderen.
Waarom willen we dit? De studietoelage die sinds de hervorming van de kinderbijslag wordt toegevoegd aan het groeipakket blijkt vandaag bovendien onvoldoende om de schoolkosten te dekken. Zelfs in het geval van een maximale studietoelage wordt slechts 63% van de kosten gedekt, zo blijkt uit een advies van de Vlaamse Jeugdraad.