1.26.2010

Chavez, de aardbeving en commerciële media

Een tijdje geleden verscheen op het internet een ronduit bizaar bericht: Hugo Chavez, president van Venezuela, zou de VS ervan beschuldigd hebben de aardbeving in Haïti te hebben veroorzaakt.

Dit bericht werd eerst gebracht door de Spaanse krant ABC en, zoals dat gaat, prompt overgenomen door zowat alle kranten, ook in België, zoals GvA en HBVL

Verbazingwekkend bericht, dat Chavez uitgesproken tegenstander is van het Amerikaans imperialisme staat als een paal boven water, maar dat hij zich zou inlaten met complottheorieën?

Maar wat het verbazingwekkende van al is, blijkbaar heeft geen enkele journalist het artikel deftig gelezen, of indien ze het wel gelezen hebben, het toch gewoon gebracht, want 'anders brengt de concurrentie het'.
De Spaanstalige krant ABC plukte een comment uit de reactiepagina van de site van de Venezuelaanse zender Vive en bracht dit op haar voorpagina als de mening van de president. Geen enkele journalist heeft zich blijkbaar de moeite getroost om eens te gaan kijken naar die site, of om eens te checken of dit daadwerkelijk een uitspraak van Chavez was. Nee, gewoon copy-pasten en je hebt nieuws.

de commerciële: 0
een oplettende activist: 1

Dit krijg je dus als je commerciële media combineert met een smeercampagne tegen een progressief regime.

Meer over de campagne tegen Chavez

Geen opmerkingen: