3.29.2023

Niemand zit te wachten op de sos-bende

De Gentse Sint-Annakerk wordt herbestemd. Dat weet intussen iedereen. Deze week maakte Delhaize bekend dat de laatste pogingen van sommigen om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen verworpen zijn (link).

 

 

VRT Nieuws vond dit een goede reden om SOS Sint-Anna nog eens aan het woord te laten (link). Je weet wel, de protestgroep van aanhangers van een violist die, na de bekendmaking dat het Concortium Markthal de voorkeursbieder was in die fase van het herbestemmingsproces, voor de kerk ging zitten en eiste dat de kerk aan hem werd gegeven. Deze groep laat zich vooral kenmerken door hysterie. Een pijnlijk gebrek aan enige kennis, over de kerk, over het dossier in kwestie, over monumentenzorg en ik vrees tout court, bleken ze te willen compenseren met hysterie, "Redt Sint-Anna" en retoriek 'Cultuur versus Commercie'. Desondanks, of ik vrees soms eerder dankzij, haar gebrek aan kennis, werden ze vaak opgevoerd in de media. Telkens weer mochten ze allerlei zaken beweren, deden ze wilde claims en fantaseerden ze er op los. En de journalist in kwestie noteerde en publiceerde. Zonder enige factcheck of opvolging achteraf. Ook deze keer stelt de groep niet teleur.

 

 Aan het woord kwam Peter van Blanckenberg. Bij elk optreden heeft die groep een andere woordvoerder. "Ik denk niet dat er in de huidige context eigenlijk nog wel een draagvlak is voor zulke ingrijpende plannen. Niemand zit er te wachten op een soort hippe Delhaize en een sterrenrestaurant."

 

 De soskliek is nu ook marketingexpert. Interessant zoveel inzicht. Nogal een geluk dat Peter er is, want Delhaize is gegarandeerd over 1 nacht ijs gegaan.

 

 Gelukkig heeft sos nog steeds niets van haar illusies verloren. "De wereld is veranderd door corona, de oorlog in Oekraïne en sociale onrust. Mensen in een drukke stad hebben meer en meer nood aan plekken van schoonheid."

 

 Waarom de Sint-Annakerk geen plek van schoonheid zou zijn als ze gerestaureerd, adequaat verlicht, verwarmd, mooi onderhouden en publiek toegankelijk zou zijn, is mij een raadsel. Omgekeerd, waarom het wel een plek van schoonheid zou zijn onder het beheer van henzelf, is een vraag die blijkbaar niet werd gesteld.

 

 'SOS Sint-Anna belooft actie te blijven voeren, zeker ook tijdens de Gentse Feesten.' Bezigheidstherapie. In 2019 hebben ze ook al actie gevoerd tijdens de Gentse Feesten. Toen stonden ze met een petitie (link). Met die petitie kregen ze 'spreekrecht' in de gemeenteraad. Hun optreden in de gemeenteraad zou ik als hilarisch kunnen omschrijven, ware het niet zo tragisch (link). In het verleden 'organiseerden' ze een zogenaamde mensenketting (link). Groots aangekondigd, maar het bleek vooral een optocht waarbij de aanwezigen hand in hand door de straat stapten, waarbij enkele sos-leden in semi-religieuze outfits verkleed liepen. Ze 'organiseerden' ook twee zogenaamde muzikale protesthappenings, waarbij allerlei muzikanten zich lieten voor de kar spannen, vooral door de (op niets slaande) bewering van de violist over 'de fantastische concert-accoustiek' (link). Hetgeen voor alle duidelijk direct tegengesproken wordt door verschillende experten, waaronder door het Ghent Festival van Vlaanderen. Wat organiseerden ze nog? A ja, 'protest-missen'. Een tijdje geleden kondigden ze aan dat de violist elke zondag 'misje' ging spelen, in een soutane, in het parkje voor (iets later naast) de kerk (link). Een genante en vooral ronduit ongepaste bedoeling. Wat deden ze nog? Gebedssessies, nadat de violist compleet ongefundeerd in een videoboodschap ten onrechte beweerde dat 'de kerkfabriek' de inboedel van de kerk aan het verkopen was (link). Toen plakte de violist stukjes plakband aan de kerkdeur en ging ze voor de achterdeur zitten bidden. Zeer vreemd allemaal. Wat deden ze nog? Een petitie, de actie 'klop op de deur', waarbij mensen op de deur moesten kloppen en een foto van zichzelf posten (link), een online-petitie (link) en dan vergeet ik er vast nog. En nu dus blijkbaar weer iets anders.

 

 'Van Blanckenberg roept de stad en de kerkfabriek op om het gebouw beter te onderhouden.' Zou er eens iemand aan die kliek zonder enige band met de kerk, die herhaaldelijk bekende 'het dossier' maar te volgen sedert de aankondiging van deze herbestemming, kunnen vragen wat er momenteel niet onderhouden zou zijn aan het gebouw? Hoe zou de stad en de kerkfabriek het gebouw beter moeten onderhouden volgens meneer? NB dat de kliek in 2019 in de gemeenteraad nog het volgende verklaarde: “We moeten de kerkfabriek feliciteren, ze heeft de kerk goed onderhouden. De kerk moet niet gerestaureerd worden.” (link) Kan er iemand eens vragen aan die Peter wat er sedertdien veranderd zou zijn dat de kerkfabriek toen felicitaties kreeg en nu niet meer? Wat voor expertise over het onderhoud van monumenten hebben ze in huis en wat voor kennis over de staat van het gebouw hebben ze in huis dat ze deze uitspraken doen?

 

 Eindigen doen ze traditiegetrouw met een compleet wild fantasme. "Gent wil in 2030 culturele hoofdstad van Europa worden. Dit gebouw is een eclectische parel, de kerk zou een mooie rol kunnen spelen in de aanvraag." 

 

 Weet je nog toen de kliek verkondigde dat ze een dossier aan het voorbereiden was om de kerk 'unesco werelderfgoed' te laten verklaren? (link) Nu hebben ze weer iets anders gevonden.

 

Alle posts over de Sint-Annakerk.  


Geen opmerkingen: