3.29.2023

Niemand zit te wachten op de sos-bende

De Gentse Sint-Annakerk wordt herbestemd. Dat weet intussen iedereen. Deze week maakte Delhaize bekend dat de laatste pogingen van sommigen om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen verworpen zijn (link).

 

 

VRT Nieuws vond dit een goede reden om SOS Sint-Anna nog eens aan het woord te laten (link). Je weet wel, de protestgroep van aanhangers van een violist die, na de bekendmaking dat het Concortium Markthal de voorkeursbieder was in die fase van het herbestemmingsproces, voor de kerk ging zitten en eiste dat de kerk aan hem werd gegeven. Deze groep laat zich vooral kenmerken door hysterie. Een pijnlijk gebrek aan enige kennis, over de kerk, over het dossier in kwestie, over monumentenzorg en ik vrees tout court, bleken ze te willen compenseren met hysterie, "Redt Sint-Anna" en retoriek 'Cultuur versus Commercie'. Desondanks, of ik vrees soms eerder dankzij, haar gebrek aan kennis, werden ze vaak opgevoerd in de media. Telkens weer mochten ze allerlei zaken beweren, deden ze wilde claims en fantaseerden ze er op los. En de journalist in kwestie noteerde en publiceerde. Zonder enige factcheck of opvolging achteraf. Ook deze keer stelt de groep niet teleur.

 

 Aan het woord kwam Peter van Blanckenberg. Bij elk optreden heeft die groep een andere woordvoerder. "Ik denk niet dat er in de huidige context eigenlijk nog wel een draagvlak is voor zulke ingrijpende plannen. Niemand zit er te wachten op een soort hippe Delhaize en een sterrenrestaurant."

 

 De soskliek is nu ook marketingexpert. Interessant zoveel inzicht. Nogal een geluk dat Peter er is, want Delhaize is gegarandeerd over 1 nacht ijs gegaan.

 

 Gelukkig heeft sos nog steeds niets van haar illusies verloren. "De wereld is veranderd door corona, de oorlog in Oekraïne en sociale onrust. Mensen in een drukke stad hebben meer en meer nood aan plekken van schoonheid."

 

 Waarom de Sint-Annakerk geen plek van schoonheid zou zijn als ze gerestaureerd, adequaat verlicht, verwarmd, mooi onderhouden en publiek toegankelijk zou zijn, is mij een raadsel. Omgekeerd, waarom het wel een plek van schoonheid zou zijn onder het beheer van henzelf, is een vraag die blijkbaar niet werd gesteld.

 

 'SOS Sint-Anna belooft actie te blijven voeren, zeker ook tijdens de Gentse Feesten.' Bezigheidstherapie. In 2019 hebben ze ook al actie gevoerd tijdens de Gentse Feesten. Toen stonden ze met een petitie (link). Met die petitie kregen ze 'spreekrecht' in de gemeenteraad. Hun optreden in de gemeenteraad zou ik als hilarisch kunnen omschrijven, ware het niet zo tragisch (link). In het verleden 'organiseerden' ze een zogenaamde mensenketting (link). Groots aangekondigd, maar het bleek vooral een optocht waarbij de aanwezigen hand in hand door de straat stapten, waarbij enkele sos-leden in semi-religieuze outfits verkleed liepen. Ze 'organiseerden' ook twee zogenaamde muzikale protesthappenings, waarbij allerlei muzikanten zich lieten voor de kar spannen, vooral door de (op niets slaande) bewering van de violist over 'de fantastische concert-accoustiek' (link). Hetgeen voor alle duidelijk direct tegengesproken wordt door verschillende experten, waaronder door het Ghent Festival van Vlaanderen. Wat organiseerden ze nog? A ja, 'protest-missen'. Een tijdje geleden kondigden ze aan dat de violist elke zondag 'misje' ging spelen, in een soutane, in het parkje voor (iets later naast) de kerk (link). Een genante en vooral ronduit ongepaste bedoeling. Wat deden ze nog? Gebedssessies, nadat de violist compleet ongefundeerd in een videoboodschap ten onrechte beweerde dat 'de kerkfabriek' de inboedel van de kerk aan het verkopen was (link). Toen plakte de violist stukjes plakband aan de kerkdeur en ging ze voor de achterdeur zitten bidden. Zeer vreemd allemaal. Wat deden ze nog? Een petitie, de actie 'klop op de deur', waarbij mensen op de deur moesten kloppen en een foto van zichzelf posten (link), een online-petitie (link) en dan vergeet ik er vast nog. En nu dus blijkbaar weer iets anders.

 

 'Van Blanckenberg roept de stad en de kerkfabriek op om het gebouw beter te onderhouden.' Zou er eens iemand aan die kliek zonder enige band met de kerk, die herhaaldelijk bekende 'het dossier' maar te volgen sedert de aankondiging van deze herbestemming, kunnen vragen wat er momenteel niet onderhouden zou zijn aan het gebouw? Hoe zou de stad en de kerkfabriek het gebouw beter moeten onderhouden volgens meneer? NB dat de kliek in 2019 in de gemeenteraad nog het volgende verklaarde: “We moeten de kerkfabriek feliciteren, ze heeft de kerk goed onderhouden. De kerk moet niet gerestaureerd worden.” (link) Kan er iemand eens vragen aan die Peter wat er sedertdien veranderd zou zijn dat de kerkfabriek toen felicitaties kreeg en nu niet meer? Wat voor expertise over het onderhoud van monumenten hebben ze in huis en wat voor kennis over de staat van het gebouw hebben ze in huis dat ze deze uitspraken doen?

 

 Eindigen doen ze traditiegetrouw met een compleet wild fantasme. "Gent wil in 2030 culturele hoofdstad van Europa worden. Dit gebouw is een eclectische parel, de kerk zou een mooie rol kunnen spelen in de aanvraag." 

 

 Weet je nog toen de kliek verkondigde dat ze een dossier aan het voorbereiden was om de kerk 'unesco werelderfgoed' te laten verklaren? (link) Nu hebben ze weer iets anders gevonden.

 

Alle posts over de Sint-Annakerk.  


3.28.2023

"De vergunning is onherroepelijk binnen"

De sociale onrust bij Delhaize zorgde voor heel wat vragen over 'het dossier Sint-Anna'. Delhaize kondigde aan dat de vergunning nu "onherroepelijk binnen' is.


De journalist is kwestie vond het nodig om de sos-kliek aan het woord te laten. Maar daarover later meer. 

Link.
 

De Gentenaar brengt het nieuws vrij kort en sec. 

Link.
 

HLN brengt het nieuws ook. Maar de journalist in kwestie blijkt Sint-Anna niet te kennen, geen google-skills te hebben en/of niet te weten wat neogotiek is.  

Link.

3.25.2023

Tolkien Reading Day

 Op deze regenachtige zaterdag maken we tijd voor een excellente ode aan een fraaie stukje literatuur. Het is vandaag, 25 maart, Tolkien Reading Day.

 

Meer over Tolkien Reading Day


We luisteren naar Stephen Colbert:

 


3.23.2023

Khalid Benhaddou over de Ramadan

Islamitische kameraden en vrienden beginnen vandaag aan de Ramadan.


 

Speciaal voor de gelegenheid een zeer lezenswaardige tekst van de Gentse iman Khalid Benhaddou. 

 

Met de maand Ramadan in het vooruitzicht deel ik graag een aantal reflecties:

Ramadan gaat niet alleen over het zich onthouden van eten en drinken, het gaat ook over het zich onthouden van slechte daden, gedachten en woorden.

 

“Onder de vastenden zijn er die niks overhouden aan hun vasten behalve honger en dorst”.
“Wie niet in staat is om lasterpraat en het handelen ernaar na te laten, hoeft voor Allah ook het eten en drinken niet na te laten” (profeet Mohamed saw).

 

Vasten betekent niet dat je al je dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden moet opgeven. In feite kan het beoefenen van zelfdiscipline, geduld en doorzettingsvermogen alleen worden bereikt als je in staat bent om productief te blijven en je prestaties te verbeteren tijdens het vasten. Het is juist de kunst om in balans te blijven tussen spirituele groei en de dagelijkse verplichtingen van het leven.

 

Zoals de islamitische filosoof Al-Farabi ooit zei:
‘Het doel van vasten is om te leren hoe je kunt afzien van het bevredigen van je lichamelijke verlangens, zodat je je kunt concentreren op het versterken van je geestelijke vermogens’

 

Ramadan betekent niet urenlang aanschuiven in supermarkten, slagers en bakkerijen om ‘s avonds excessief te eten en in te halen wat men overdag heeft gemist. Ramadan nodigt net uit tot bewustere eetgewoonten, bescheidenere en matigere levensstijl en vooral minder consumeren, maar meer consuminderen.

 

Ramadan betekent niet dat we, als werkenden en studenten, tot in de vroege ochtenduren wakker blijven (suhr), om de volgende dag als slaapwandelaars op ons werk of op school te verschijnen en dit vervolgens enkel toeschrijven aan het vasten. Laten we geen vertekend beeld schetsen van vasten en geloof door bewust te kiezen voor onvoldoende rust. Het vasten tijdens Ramadan vereist juist discipline en een gezonde slaaproutine, zodat we ons lichaam en geest de broodnodige rust kunnen geven.

 

Ramadan is geen excuus om de hele dag als een humeurige Grinch rond te lopen en uit te barsten bij het minste of geringste. Als je merkt dat je snel ontvlambaar wordt, overweeg dan om een hapje te eten voordat je mensen begint af te snauwen of dingen begint te vernielen. Want laten we eerlijk zijn, beter een volle maag dan een lege maag en een lege ziel.
Ramadan hoort niet te worden gezien als een manier om ons lichaam te straffen of te martelen. Het vasten tijdens Ramadan is bedoeld als een daad van aanbidding en discipline, en moet op een gezonde manier worden uitgevoerd, met de nodige zorg en aandacht voor onze fysieke gezondheid. Wie om (medische) reden niet kan vasten, is vrijgesteld. Allah zegt: ‘Allah wenst het jullie makkelijk te maken en niet moeilijk’ (2:185). ‘En zoals de profeet zei: ‘Allah houdt ervan dat Zijn vrijstellingen (rokhas) nagekomen worden, zoals Hij graag Zijn geboden (‘azaaim) nagekomen ziet worden’

 

Maar wat betekent de Ramadan dan wel?

 

Ramadan, de maand van samenzijn, zuivering en spiritualiteit. Het is de tijd om te focussen op wat er echt toe doet: onze relaties met anderen en onze innerlijke rust. Het is een maand waarin we ons lichaam en geest zuiveren, maar ook waarin we onze verbondenheid met familie, vrienden en medemensen versterken.

 

Het betekent ook dat we de moed hebben om vergiffenis te schenken aan degenen die ons onrecht hebben aangedaan en ons te verzoenen met onze tegenstanders. Het is een tijd om onszelf te bevrijden van negatieve emoties zoals afgunst, haat en wrok jegens anderen.
Maar het belangrijkste aspect van Ramadan is misschien wel het besef van onze morele verplichting om anderen te helpen. Het is een tijd om te geven aan de kwetsbaren, behoeftigen en armen, en om onze verbinding met anderen te versterken door samen de iftar te verbreken.

 

Tijdens Ramadan verplaatsen we ons bewustzijn van het tijdelijke naar het eeuwige, waardoor we ons losmaken van het materiële en ons richten op het immateriële. Ramadan is ons bevrijden van de cultuur die ons vervreemdt van onszelf en ons verbinden met de natuur die ons omringt. Zoals de filosoof Rumi zei: "Als je naar de wereld kijkt, ben je in de gevangenis. Als je naar binnen kijkt, ben je vrij".

 

Ramadan is het vermogen om jezelf in deze wereld als voorbijganger te beschouwen, niet als toetssteen der dingen.

 

Ramadan is het vermogen om terug naar God te keren en weg te blijven van afgoderij, met jezelf als gevaarlijkste afgod.

 

Ramadan is een spiegel die ons uitnodigt om diep in onszelf te kijken en ons af te vragen wie we werkelijk zijn en wie we willen zijn. Het is een leerschool die ons helpt om ons verleden te begrijpen, onze huidige situatie te accepteren en onze toekomstige bestemming vorm te geven.

 

Ik wens alle moslims een gezegende Ramadan vol spirituele verrijking, innerlijke rust en vrede. Moge deze maand ons helpen om onze banden met Allah en onze medemensen te versterken en ons dichter bij de bron van alle liefde en wijsheid brengen.

 

Ramadan Mubarak!

 

3.21.2023

We must be anti-racist

 21 maart - Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie


 

3.13.2023

Lost Highway: the story of Country Music

Op deze winterse maandag een interessante documentaire over country en bluegrass. Het ontstaan en vooral de verspreiding en popularisering van dit genre.

 

 

 

 

 

 

3.12.2023

Herstructureringen geen invloed op Sint-Anna

 In de media was het lange tijd stil rond Sint-Anna. De herstructureringen bij Delhaize brachten het weer onder aandacht.

De Gentenaar belde naar Delhaize met de vraag wat de implicaties zijn voor het dossier Sint-Annakerk. 

De woordvoerder van Delhaize liet weten dat de Sint-Annakerk sowieso gepland stond om zelfstandig te worden uitgebaat, dat het project nog in de administratieve fase zit en dat het op schema zit.

Het volledige artikel

Ziezo, nu is iedereen weer op de hoogte.



3.02.2023

de Papiermolenstraat en de Hoosmolen

Ghendtsche Tydinghen brengt het verhaal van de Papiermolenstraat. Maar vooral het verhaal van de Hoosmolen, een echt Gents monument, verborgen aan de rand van de Bourgoyen.

 

In 1942 kreeg een zijwegje van de Nekkersputstraat de naam Papiermolenstraat toegewezen. Nogal misleidend, want dit straatje leidt helemaal niet naar de Overzet, waar de papiermolens draaiden. Het ligt honderden meter meer noordelijk en was in die tijd niet meer dan een ‘boerenslag’, waar enkel koeien passeerden en misschien af en toe een boerenkar, getrokken door een paard.

Vanwaar de naam Papiermolenstraat? De naam dateert van 1942 en was dus een van de vele bedenksels van dichter-advocaat-politicus Joseph Vermeulen. De Papiermolenstraat loopt in de richting van de hoosmolen in de Bourgoyen en waarschijnlijk beschouwde de naamgever de nu nog steeds overeind staande hoosmolenromp als een onderdeel van het molencomplex van papierfabrikant en graficus Frans Pilsen.

De functie van die constructie aan de rand van de Bourgoyen voor het droogmalen (hozen) van het waterziek gebied werd in de jaren 1940 blijkbaar over het hoofd gezien, hoewel er toen op dezelfde plek een elektrische pomp nog zorgde voor het ‘bemalen’ (overtollig water wegpompen) uit de meersen. De Pilsen papiermolens waren toen al zowat een eeuw verdwenen. Ze waren niet vergeten, maar de juiste locatie was blijkbaar niet gekend door de naamgever.

De molenromp met de hoge schouw ernaast was aan het begin van vorige eeuw nog prominent zichtbaar in een overigens zo goed als lege vlakte. De Papiermolenstraat ligt in een zone die oorspronkelijk deel uitmaakte van de Bourgoyen, maar ervan afgesneden werd door de aanleg in 1911 van de nog bestaande spoordam van waarop we een prachtig gezicht hebben op het eigenlijke natuurreservaat. De spoorberm belemmert wel gedeeltelijk het gezicht op de hoosmolen. Als je vanaf de Nekkersputstraat komt gewandeld of gefietst, zie je hem pas helemaal aan het einde.

De Papiermolenstraat is nu zo goed als onbekend. Niet te verwonderen: de ‘straat’ is wel vrij lang, maar heeft geen bebouwing en is nauwelijks breder dan een fietspad. Het eerste deel bij de Nekkersputstraat werd strak rechtlijnig gemaakt, maar daarna ‘verliest’ deze weg als het ware ‘zijn weg’, als we dat zo mogen uitdrukken. Het straatje slingert zich verder naar het westen toe doorheen de vroegere meersen en geeft daar nu toegang tot enkele sportveldjes.

Wellicht de oudste hoosmolen van de Lage Landen

De molen is immers niet de eerste de beste, het is zonder meer één van de meest waardevolle getuigen van het Gentse verleden. Het is hoogstwaarschijnlijk de oudste hoosmolen in de Lage Landen, en zeker de langst functionerende. In gemoderniseerde vorm doet hij nog steeds het werk dat al in 1316 vermeld werd.


Dit en nog veel meer over Gent, haar geschiedenis en haar inwoners al meer dan vijftig jaar in Ghendtsche Tydnghen. Voor de luttele som van €30 krijgt u 2maandelijks Gentse geschiedenis in je brievenbus. http://www.ghendtschetydinghen.be/abonnementen.html