12.21.2020

het Lied van Betlehem: schakels van broederschap

In de aanloop naar kerst, een tekst van Oscar Romero. Een fragment uit de kerstpreek van deze heilige in 1977.

Si tuviéramos siempre en cuenta, en todos los trabajos, tanto los patronos como los servidores, que todo hombre trabaja para gloria de Dios y para paz de los hombres, el canto de Belén, qué hermosa sería la humanidad, el trabajo; las diferencias mismas de pobres y ricos no serían barreras de odio ni de resentimiento sino que serían cadenas que aman en la fraternidad. 

meer


Laat ons in gedachten houden, bij alle werk, zowel van arbeiders als van bedienden, dat ieder mens werkt voor de glorie van God en voor de vrede van de mensen. De verschillen tussen arm en rijk zouden geen barrières zijn van haat of wrok, maar schakels van liefde in broederschap.





11.30.2020

aanwinsten november

 Op het einde van de maand tonen we traditiegetrouw een overzicht van de aanwinsten in mijn boekenkast(en). 


David Knowles, the evolution of medieval thought, Vintage Books, 1962.

Robert Aikman (ed.), The 2d Fontana Book of Great Ghost Stories, Fontana, 1966.


11.28.2020

Friedrich Engels 200

 

Tweehonderd jaar geleden kwam Friedrich Engels ter wereld. Wie Engels niet kent, lees een van zijn vele geschriften. Zijn beschrijving van de toestand van de gewone werkende mens tijdens de industriële revolutie bij voorbeeld, is nog steeds schokkend. Je voelt de miserie, je voelt het onrecht. Zijn boek over de zestiende-eeuwse Boerenoorlog in Duitsland is nog steeds bijzonder interessante lectuur. Engels zette zich met hart en ziel onafgebroken in voor een betere wereld. Speciaal voor de gelegenheid, een korte quote.


citaat uit: Friedrich Engels, Beginselen van het Communisme, 1847. 

11.22.2020

Kerknet over Nagorno Karabah

Kerknet bracht deze week een artikel over de nasleep van de vredesovereenkomst tussen Armenië en Azerbeidzjan. Het is te zeggen Benoit Lannoo schreef een artikel rond een interview met de Armeens orthodoxe bisschop van Artsakh (Nagorno-Karabah), Mgr. Pargev Martirosjian.

 

Het artikel is tamelijk tendentieus te noemen. De titel maakt dit al meteen duidelijk: 'Gruwel voor Armeense bevolking in Azerbeidzjan'. De inleiding doet er nog een schepje bovenop: 'Het bestand brengt de Armeniërs in Azerbeidzjan alleen gruwel, gedwongen verhuis en vernieling van eeuwenoud erfgoed.' Het artikel beschuldigt Azerbeidzjan van oorlogsmisdaden, terrorisme en etnische zuiveringen. 

 

Het is merkwaardig om een internationaal conflict op het conto van een bepaald land te schuiven. Vooral al het twee buurlanden zijn en al het conflict zo'n lange voorgeschiedenis heeft. Meer info.


 


 

 

Mgr Pargey Martirosjian is geen neutrale waarnemer in dit conflict. Hijzelf is een uitgesproken Armeens nationalist en een openlijke havik. In maart 1989 werd hij door de Armeens Orthodoxe kerk verheven tot primaat Artsakh. Het nationalistische opbod in de Sovjet-Unie bereikte nieuwe hoogtes (het is te zeggen laagtes) en een gewapend conflict brak uit tussen Armenië en haar buurland. Een oorlog die meer dan 17.000 burgerdoden zal maken (het merendeel Azeri) en zal aanslepen tot 12 mei 1994. Meer dan een miljoen mensen slaat op de vlucht, Azeri ontvluchten Armenië, Armeniërs ontvluchten Azarbeidzjan. In dat conflict zal de bisschop uitgesproken kant kiezen voor Armenië en de claim van Armenië op de regio. De regio moet Armeens en orthodox zijn. Voor de liefhebbers, een vintage video van de bisschop die Armeense troepen zegent en aanmoedigt in de strijd. 


Het artikel kiest ook duidelijk kant in het conflict en legt de schuld uitgesproken bij Azarbeidzjan en Turkije die beschuldigd worden van etnische zuiveringen en terrorisme. 


Kerknet publiceert regelmatig merkwaardig polariserende artikelen. Een opmerkelijke en verontrustende tendens. Het is op zich interessant dat er aandacht is voor het conflict in Nagarno-Karabah. En dit interview kan een goede bijdrage zijn in een groter, genuanceerder geheel. Maar zoals het nu gepubliceerd wordt, met een inleiding die weinig substantieels bijdraagt en eerder een navertellen lijkt van een eenzijdig discours van de geïnterviewde, heeft het eerder een polemisch dan een informatief karakter. 

 

Een nationalistisch conflict gaat niet opgelost worden door nog meer nationalisme. Armenië is geen schaap in dit verhaal, Azerbeidzjan geen wolf. En ook Turkije is geen wolf, voor alle duidelijkheid. Simplistische artikels die daarenboven een christendom vs islam kantje hebben doen meer kwaad dan goed. Breng academici aan het woord, kenners van de regio. En mensen die de Azeri kant van het verhaal toelichten. 


Of nog beter, laat in de pagina's van kerknet de vredesbeweging aan het woord, zij die bouwen aan bruggen. Mensen die opkomen voor een multireligieus en vreedzame Kaukasus. bv: hier en hier.

 


11.11.2020

11 november: Junius over de massaslachting

Beste vrienden, op deze 11 november een tekst van Rosa Luxemburg. 

 

Wat nu gebeurt, is een nog nooit voorgekomen massaslachting, die de arbeidende bevolking van alle toonaangevende landen terugbrengt tot vrouwen, grijsaards en verminkten.

 

“Deutsland, Deutsland, über Alles!” Leve de democratie! Leve de tsaar en het Slavendom! Tienduizend banen voor tenten, gegarandeerd naar voorschrift! Honderdduizend kilo spek, koffie-ersatz dadelijk te leveren!... De dividenden stijgen en de proletariërs vallen. En met elke proletariër daalt een strijder voor de toekomst, een soldaat der revolutie, een redder van de mensheid van het juk van het kapitalisme in het graf. De waanzin zal eerst ophouden en het bloedige spook van de hel verdwijnen als de arbeiders in Duitsland en Frankrijk in Engeland en Rusland, eindelijk uit hun roes ontwaken, elkaar broederlijk de hand reiken en het beestachtige koor van de imperialistische oorlogsophitsers zowel als het hese geschreeuw van de kapitalistische hyena’s door de oude, machtige krijgskreet van de arbeiders overdonderen:

 

Proletariërs aller landen verenigt u!

 

 

Deze tekst verscheen in 1915 onder de schuilnaam Junius. 

 


 

 

Lees vooral de volledige tekst van de Junius-brochure

 

 

11.10.2020

Minderhedenforum op de neoliberale kapblok

Beste vrienden, 

 

Het Minderhedenforum is de koepelorganisatie van de meeste erkende Etnisch-Culturele Federaties, samen meer dan 180 lokale verenigingen die mensen met een migratieachtergrond samenbrengen, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Een organisatie die ik ook al meer dan twintig jaar ken als een inhoudelijk zeer sterke, een participatieve en ronduit toffe organisatie. 

 

Dat Minderhedenforum wordt, na twintig jaar, aan de kant geschoven. De Vlaamse Regering kiest (!) een nieuwe participatieorganisatie. 

 

“Het Minderhedenforum evolueerde het afgelopen jaar van een klassieke koepelorganisatie van etnisch-culturele verenigingen naar een netwerkorganisatie. We brengen experten, academici, organisaties en burgers samen om te timmeren aan een inclusieve samenleving, zowel in concrete projecten op het terrein als via onderbouwde beleidsaanbevelingen. We nemen al jaren de rol op van belangenbehartiger van de rechten van etnisch-culturele minderheden. Een constructieve, maar wel kritische en onafhankelijke stem met twintig jaar expertise.  Spijtig genoeg zijn dit eigenschappen die middenveldorganisaties steeds vaker niet in dank worden afgenomen”,zegt voorzitter Landry Mawungu.  


 

 

Het middenveld wordt aan de kant geschoven en vervangen door ... tja, een 'organisatie' zonder website, zonder noemenswaardige werking, zonder expertise, zonder ervaring. Blijkbaar 'een netwerk' van 'experten'. Blijkbaar met een 'visie die aansluit bij die van de Vlaamse Regering'. Geen middenveld, geen organisaties die standpunten innemen, ondersteund door experten die aftoetsen en terugkoppelen. Nee, experten die netwerken. Participatie volgens die autoritaire neoliberale kliek.

 

11.02.2020

Allerzielen



Hoe corrigeer je de geschiedenis? Robert Fisk

Ik denk dat wij uiteindelijk moeten aanvaarden dat onze tragedie altijd in het verleden ligt, dat wij moeten leven met de dwaasheid van onze voorvaderen en ervoor moeten lijden, niet als zij op hun beurt hebben geleden, en zoals wij, door onze ijdelheid en arrogantie, de pijn en het lijden zeker zullen stellen voor onze eigen kinderen. Hoe corrigeer je de geschiedenis, daar gaat het om. Dat is waarom ik, terwijl ik dit boek schreef, herhaaldelijk en pijnlijk en droomachtig realistisch de stampende voeten hoorde van luitenant Bill Fisk en zijn kameraden van het 12de bataljon, van het King's Liverpool Regiment, die op 11 november 1918 een klein Frans dorpje binnenmarcheerden, Louvencourt, aan de Somme.

 

Robert Fisk, De Grote Beschavingsoorlog, Ambo, 2005, p. 1370.

 

 


Robert Fisk, 1946 - 2020



Voor wie meneer Fisk aan het werk wil horen:


10.31.2020

Happy Halloween!


 

aanwinsten oktober

 Het einde van de maand, dus een overzicht van de aanwinsten van deze maand.


Wat zoudt gij zonder 't werkvolk zijn? Anderhalve eeuw arbeidersstrijd in België. Deel 1: 1830 - 1966. Kritak Dossier, 1977.

Basil Davidson, Afrika en de Vloek van de Natie-Staat, NOVIB, 1994 

Roger Garaudy, Niets dan de waarheid. Krisis in de internationale communistische beweging. mei 1968 - februari 1970. Kritiese Bibliotheek, 1971.

Alain De Botton, Statusangst, Olympus, 2011.

10.24.2020

Wintertijd

Niet vergeten, vanavond:



10.03.2020

moord op Campo Elias Galindo

Kameraden en vrienden, 

 

vandaag even jullie aandacht voor verontrustend nieuws uit Colombia. 



 Campo Elias Galindo was een geëngageerde historicus met grote interesse in de stad en het sociale weefsel binnen de stad. Hij was voorman van de progressieve partij Colombia Humana.

"Colombia is bij de gevaarlijkste landen ter wereld voor mensen die actief zijn in de sociale strijd."


 

Reeds decennia lang wordt dit Zuid-Amerikaanse land geteisterd door een gewapend conflict. Guerillagroeperingen, het regeringsleger en paramilitairen zijn verantwoordelijk voor ernstige en wijdverspreide mensenrechtenschendingen, waarvan in de eerste plaats de arme burgerbevolking het slachtoffer wordt. Honderduizenden mensen zijn voortdurend op de vlucht.

De burgeroorlog in Colombia heeft voor een klimaat gezorgd waarin niet alleen politieke, maar ook economische belangen op een gewelddadige manier worden veilig gesteld. Uit mensenrechtenrapporten komt Colombia systematisch naar voor als het gevaarlijkste land voor vakbondsmensen, journalisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers. Ondanks de beloftes van de regering om de straffeloosheid aan te pakken, worden zij tot op vandaag in zorgwekkende mate bedreigd en vermoord.

 

Meer dan ooit:



 

 Meer:





Voor de liefhebbers: de blog van Campo Elias Galindo

en Campo Elias Galindo op twitter



9.19.2020

Unetaneh Tokef

Beste vrienden, dit weekend vieren onze joodse kameraden en vrienden Rosh Hasjana, Nieuwjaar.


Speciaal voor de gelegenheid een fragment uit Unetaneh Tokef. Een prachtig gebed uit Duitsland, rond het jaar 1000.



9.18.2020

Hakayitz avar

Speciaal voor Rosh Hashanah een prachtig lied, De zomer is voorbij.

 

De zomer is voorbij, die grote hitte

Een nieuw jaar voor ons allemaal

De wind waait, de vogels beginnen aan hun trek

De koude dagen komen.

 

Kijk en luister naar de kleine dingen van gisteren

De zomer is voorbij en ik ben gegroeid

 

Een nieuw jaar begint vandaag

Moge het een goed jaar zijn

En jouw begin van vrede.

8.17.2020

kerknet, Nigeria en Mercatornet

Kerknet publiceerde deze week een zeer merkwaardig stuk. Ik post hier enkele bedenkingen.

 

Het stuk is getiteld 'Waarom antichristelijke geweld in Nigeria ook onze zaak is'. 

 

 

 

Het stuk blijkt een samenvatting te zijn van een stuk eerder verschenen op Mercatornet. De redactie brengt het stuk, met verwijzing, alsof het de normaalste zaak ter wereld is.

 

 

Eerst en vooral, wat is Mercatornet? Mercatornet is een uitgesproken rechtse katholieke Australische site, met als ondertitel: 'MercatorNet » promoting the family and human dignity'. Hun reclameslogan is nog veelzeggender "You can push back against post-modern relativism." 

.

Mercatornet is homofoob, transfoob, antiabortus, anti-euthanasie, tegen 'PC' (newspeak voor 'we willen openlijk racistische dingen kunnen zeggen'), beschrijft de BLMbeweging als 'Marxist'. De site is ook uitgesproken islamofoob. Mercatornet is voorstander van 'conversion therapy' - een ronduit gevaarlijke en schadelijke homofobe praktijk gebaseerd op de waanidee dat homoseksualiteit 'afgeleerd' kan worden.

 

Zo maakt Mercatornet de 'analyse' dat Brexit en de problemen grotendeels voortkomen uit de aanwezigheid van moslims en de plaats van het Christendom in de EU. 

If you think political behaviour is bad with Christianity, wait until you see it without.

Of course, the Europe of the 21st century is not that of the 1960s. The resurgence of Islam, the application of Turkey to join the EU, the millions of Muslims who have immigrated to European countries or, more recently, arrived there as refugees – all these things have put religion centre-stage in a new way, but at the expense of the faith that, together with the legal and administrative legacy of ancient Rome, actually created Europe, and is nominally the faith of around 70 percent of Europeans today.

 bron

 

De site heeft daarnaast ook uitgesproken ideeën over diversiteit, secularisme en de rol van religie in onze samenleving.

 

Dat de site ook ageert tegen 'overdreven' Corona-maatregelen maakt het fringe plaatje helemaal af. 

 

The government response to the coronavirus pandemic is an over-reaction which shackles our liberty and blights our future.

 

Deze stelling werd gepubliceerd op 20 maart onder de titel 'RIP Europa, 312 - 2020. We had a good run'. 

This time last year, anyone who said we should restrict the freedom of movement on non-citizens over Britain’s external borders were painted as a bunch of fascists. Today, the British public have their free movement restricted to the greatest place on Earth – their local pub.

If you want to know what a Godless, meek and weak society looks like, mark 2020 in your calendar. It was the year we knew Europe was done for.

 

Maar wacht, het wordt nog zotter.

But people will die, I hear you shout. We all die. We are not entitled to immortality. I’ll take my chances, as I’d rather die as a freeborn citizen doing the things that freeborn citizens do, than cower like a dog in a kennel because the Government has ordered me to do so. I won’t do it.

As France goes into lockdown, they’ve stopped rebuilding Notre Dame – the magnificent cathedral that went up in flames last year. It’s a sign, I tell you, like the flames itself, it’s a sign. That cathedral was built by people of faith in the medieval times, times when a mouth ulcer could take you out. Today, they down tools over the flu.

 I don’t think I’m wrong on this. I do think this is a hysterical over-reaction to save the face of a socialised health system and bloated, decadent European continent that has been blowing the cash on IVF for the over-50s, sex-change operations and millions of abortions for decades. Today, the reckoning came. We knew it would come and now we have been found out.

 

Mocht je je trouwens afvragen waar die titel op slaat, 312 is het jaar van de Slag bij de Milvische Brug. Je weet wel, toen aan de vooravond Constantijn een droom kreeg. Maar dus, volgens Mercatornet begon Europa met de bekering van Constantijn en eindigt nu dus blijkbaar omdat regeringen maatregelen nemen van quarantijne, lockdown en mondmaskerplicht. Curiouser and curiouser zou ik zo zeggen.   

bron

Dat artikel is trouwens ook weer overgenomen van de uitgesproken rechtse Britse site The Conservative Women. Een site vol 'covid is overdreven', vol Meghan Markle (niet positief mocht u het zich nog afvragen), pro Brexit, uitgesproken transfoob, homofoob, anti-feministich (vaderschapverlof is deel van de 'war on mothers'), xenofoob en anti-migratie en uitereerd ook uitgesproken anti-vluchtelingen, anti-BLM, anti-klimaat, uitgesproken fanboys van Nigel Farage, Jordan Peterson en uitgesproken pro Trump (wat een verrassing). 

 

De islamofobie is van een tamelijk vulgair niveau. 

The caliphate, not the nation-state, seems to be the more natural political form of Islamic peoples. 

With the defeat of ISIS forces in Iraq, if they are defeated, many Muslims have seen the possibility of continuing the mission by gradually taking over, with the help of demographics, one after another Western political system, be it city, county, or nation. It is not insignificant that the mayor of London is a Muslim.

Islam will be Islam as long as the Qur’an and the history of Muslim expansion through arms are thought by Muslims themselves to be definitive.  

The so-called “terrorists” are not somehow inexplicable fanatics who act for no conceivable reason. For the most part, the militancy in all its forms, including bombings of night clubs and trucks driven into Christmas markets, arises from a faithful reading of parts of the Qur’an.

If Islam does not eventually succeed, it will not for want in trying. If it does succeed, we now have a pretty good idea of what it will look like.

bron

 

Zeer bedenkelijk dat kerknet deze site naar voren schuift en haar opinies deelt.

 
Het artikel is inhoudelijk een en al triestigheid. 
 

In een kritisch commentaarstuk klaagt Mercatornet de onverschilligheid en kortzichtigheid aan van vele westerse staten, media en ngo’s voor het aanhoudende en toenemende geweld tegen christenen in Nigeria. Die apathie is des te opmerkelijker omdat zij vaak op de eerste rij staan om de vervolging van bijvoorbeeld de rohingya's in Myanmar, de Oeigoeren in China of de jezidi's in Irak aan te klagen. Terwijl de wereld weinig heeft gedaan om deze minderheden te helpen, werden vervolgde christenen het slachtoffer van een vermoedelijk nog grotere, schandalige verwaarlozing.

 
 
Er gaat te weinig aandacht naar het lot van de christenen in Nigeria. Dat kan, Nigeria is een land dat niet veel in onze kranten staat. Over het volledige Afrikaanse continent lezen we weinig in onze kranten. En dat is een probleem, een serieus probleem. 

In 2016 schreef Elke Mahieu een zeer verhelderende en lezenswaardige thesis (pdf).

 
De immer interessante prof. Jan Blommaert schreef reeds in 2001 in SamPol:

Ons land is veertig jaar na de dekolonisatie nog niet in staat om zich een duidelijk beeld te vormen van Afrika. Steeds merken we die gespletenheid: enerzijds die rotsvaste zekerheid dat we weten waarover we het hebben als het over Afrika gaat, anderzijds die voortdurende verwarring omdat Afrikanen blijkbaar vaak weigeren zich in dat met zekerheid geconstrueerde beeld te laten passen. De Afrikaberichtgeving in onze media is een indicator van die gespletenheid. ... Het gevolg is de permanente onzekerheid over Afrika, die ofwel tot apathie leidt, ofwel tot selectief geflirt met het mysterieuze en het primitieve ervan.

 
 
Wie in België actualiteiten op het Afrikaanse continent heeft MO* magazine maar is voor de rest aangewezen op buitenlandse mediakanalen. Het tijdschrift Jeune Afrique is nog steeds dé nieuwsbron. Daarnaast is er het televisiejournaal van het Franse TV5Monde.
 
 
En kerknet zelf. Want kerknet publiceert opvallend veel artikels over Afrika en Nigeria. Meestal enorm kleine stukjes, maar toch. 
 
 
Maar tegelijk gaan ze wel materiaal halen bij Mercatornet. Meratornet zelf publiceerde dit jaar 1 artikel over het onderwerp. 
In 2019, 2018, 2017, 2016 en 2015 welgeteld nul.

 

Mercatornet is dus absoluut niet geplaatst om kritiek te geven op de te weinig berichtgeving. Maar 'de media hoort je daar niet over' is nu eenmaal een extreemrechtse kalimero-gemeenplaats. 

 

Het wordt nog triestiger als je weet dat hetzelde Mercatornet en dezelfde auteur enkele maanden een artikel schreef met als titel 'The world is ignoring a demographic holocaust in Xinjiang'. 

 

De stellingen uit het artikelen worden nergens bewezen, er wordt nergens bijkomende uitleg gegeven. Het zijn en blijven stellingen. 

 

De situatie in Nigeria is complex. Dat kan ook niet anders, Nigeria is een uiterst boeiend, complex en divers en niet te vergeten gigantisch land. Je kan de situatie niet gewoon versimpelen tot een slogan. Simplismen zetten ook geen zoden aan de dijk. Vooral niet als ze voortgebracht worden door een militant extreemrechtse brulboei-site.


 

Maar wacht vrienden, het wordt allemaal nòg vreemder.

 

Het merkwaardigst is de openingszin:

Het gebrek aan aandacht voor de vervolging van christenen in Nigeria illustreert de neokoloniale mentaliteit van westerse staten en vele ngo's.

 

 Een zin die niet van Mercatornet komt. Dus ergens in de redactie loopt iemand rond die deze zin een betekeningsvolle aanvulling vond. Vreemd is ook dat er nergens bijkomende uitleg wordt gegeven, geen uitleg over die 'neokoloniale mentaliteit', noch over waaruit die dan zou mogen blijken.

 

Het zou interessant zijn mocht kerknet duidelijk maken wat hier gesteld wordt. Want bij een neokoloniale mentaliteit van westerse staten kunnen we ons nog wel wat voorstellen, al zie ik niet echt een link met het onderwerp, ik ben geen flauw idee wat 'de neokoloniale mentaliteit van vele ngo's' zou zijn. 

 

Er zijn tamelijk wat ngo's actief in Nigeria. Ook ngo's die ook in België actief zijn, zoals Sant'Egidio, Caritas International, Damiaanactie en AZG. Ik weet niet wat hun 'neokoloniale mentaliteit' zou zijn en wat hun link is met het onderwerp, maar ik ben wel nieuwsgierig.


 

Het is ronduit bedenkelijk om een artikel over te nemen van een site die voor de rest niets schrijft over het onderwerp, die de complexiteit van de situatie samenbalt tot een simplistische gemeenplaats om een uitgesproken politieke agenda te dienen.

 

8.08.2020

International Cat Day met kattengedicht

International Cat Day vier je met een kat en een gedicht.

 

 



internationalCatDay door Harko Vande Loock

8.06.2020

Steun voor Beiroet

 

 

 

 

Beiroet_insta door Harko Vande Loock

8.03.2020

Last Week Tonight over het Geschiedenisonderwijs

"History, when taught well, shows us how to improve the world, but history, when taught poorly, falsely claims there is nothing to improve."

Last Week Tonight, de uitstekende comedy-actualiteitenshow van John Oliver, brengt deze week een zeer bekijkenswaardig stuk over het geschiedenisonderwijs. We hebben net onze eigen 'discussie' gehad over de plaats van het koloniaal verleden in ons geschiedenisonderwijs. Het is te zeggen een eerste aanzet van een discussie met de gebruikelijke vijf opiniestukken en een minister die alle argumenten van specialisten straal negeerde om de eigen politieke punten door te drukken.

"Negeren van zaken uit het verleden die je niet aanstaan, maakt slachtoffers."
 
 Je kan de 'onaangename' kanten van het verleden niet gewoon negeren. "A history without white supremacy is a white supremacist history."



7.31.2020

aanwinsten juli

Eind juli, een vreemde juli, zonder Gentse Feesten. Hoogtijd om te kijken naar de boeken die uit diverse dubieuze krochten naar mijn hol werden gesleurd.

McWilliams & Piotrowski, The World since 1945. A History of International Relations, 2005.

Abdelhak Serhane, L'amour circoncis, Casablanca, 1998.

Mahi Binebine, Cannibales, Casablanca, 1999.

Abdelhak Serhane, Les Enfants des Rues Etroites, editions des Seuil, 1986.

Mohameed Berrada, Le Jeu de l'Oubli, Casablanca, 1993.

Bernard Violet, L'Affaire Ben Barka, Fayard, 1991.

Piet Steenbakkers, Over kennis en ideologie bij Louis Althusser. Een materialistische kritiek, Groningen, 1982.

Frantz Fanon, De verworpenen der aarde. Inleiding Jean-Paul Sartre. Kritiese Biblioteek, 1978.




7.26.2020

#GGF2020 #BeterNaCorona: de Wereldorde na corona?

Vandaag debat over de wereld na corona.


Beter na ‘corona’ ? Op weg naar een nieuwe wereldorde of dezelfde neoliberale wijn in populistische zakken ?
 
Met een topcast: 
 
Moderator: Eric Goeman (dwarsligger en de kartrekker van de Gentse Feesten Debatten)
 
Van 14u tot 16u:
Ewald Engelen (hoogleraar financiële geografie Universiteit van Amsterdam; columnist De Groene Amsterdammer); Petra De Sutter (Europees parlementslid GROEN); Jan Blommaert (hoogleraar taal, cultuur en globalisering Tilburg University en directeur Babylon-centrum voor de studie vansuperdiversiteit); Francine Mestrum (doctor sociale wetenschappen en voorzitter Global Social Justice);
 
Van 16u30 tot 18u30:
Ewald Engelen (hoogleraar Financiële Geografie UVA); Monika Triest (auteur van “Het Andere Amerika”; promoveerde in de klassieke filologie; bekleedde in 1980 eerste leerstoel Vrouwenstudies aan UVA en was voorzitster Vrouwen Overleg Komitee; publiceerde over begijnen, heksen en vrouwen en politiek in ancien regime; auteur van o.a. “Wat zoudt ge zonder ’t vrouwvolk zijn?”); Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache.be; journalist; ex-hoofdredacteur Knack); Meryem Kanmaz (doctor in de politieke en sociale wetenschappen; projectmedewerkster armoede bij het Minderhedenforum; werkt bij FURIA) en Rik Pinxten (emeritus gewoon hoogleraar antropologie en studies religies UGent; publiceerde bij EPO o.a. “Kuifje wordt volwassen – Over de dekolonisering van de geest”, “Kleine Revoluties”, “Schoon Protest”, “De eeuw van onze kinderen”)
 
 
Te volgen hier of via Stream Media.
 
 
 
 

7.25.2020

#GGF2020 Euthanasiedebat

Een zwaar en moeilijk debat vandaag. Euthanasie ook bij psychisch lijden: een evidentie?Euthanasie ook bij psychisch lijden: een evidentie?


Moderator van dienst Jan Dumolyn (professor geschiedenis UGent) en panelleden Ariane Bazan (psycho-analyst, ULB), Liesbet De Kock (filosofe VUB-UGent) Willem Lemmens, (filosoof KUL) Freddy Mortier, (moraalfilosoof UGent, voorzitter De Mens Nu), Ignaas Devisch (moraalfilosoof UGent), Marc Cosyns (huisarts, UGent), Jean-Jacques De Gucht, (politicus Open VLD).


Te volgen hier of via Stream Media.




7.24.2020

#GGF2020 debat De gezondheidszorg, voor, tijdens, na “corona”.

Het actueelste debat, de toestand van de gezondheidszorg.

Niemand durft te zeggen dat de gezondheidszorg in België niet belangrijk is in tijden van Corona. De gezondheidswerkers zijn kraks. Een aantal systeemfouten zaten wel al ingebakken. Er zijn sociale alternatieven. Een Belgische en mondiale aanpak is nodig.



Moderator van dienst Rik Vancoillie (ex-coördinator vorming BBTK federaal, sociaal activist)
Panelleden: Marc Van Ranst (professor virologie KUL / hoofd REGA-instituut), Freek Louckx (professor sociaal recht en gezondheidsrecht UA en VUB), Ri De Ridder (voormalig huisarts De Sleep en directeur-generaal Riziv, voorzitter Dokters van de wereld), Francine Mestrum (doctor in de sociale wetenschappen / onderzoeker mondiale sociale rechtvaardigheid), Karolien Van de Poel (opvoedster/begeleidster in de gehandicaptenzorg, vakbondsdelegee), Bart Van der Biest (verpleegkundige, vakbondsafgevaardigde, lid van de Federale Raad voor Verpleegkunde - FOD Volksgezondheid- en bestuurslid Belgische Federatie HBO Verpleegkundigen), Paul Callewaert (algemeen secretaris socialistische mutualiteiten) Johan Van Eeghem (federaal secretaris BBTK, zorgsectoren).

Te volgen hier of via Stream Media.

7.23.2020

#GGF2020 debat De kunsten in het nieuw Vlaams cultureel regiem

Het debat vandaag is over en met de kunsten.


Moderatoren van dienst Wouter Hillaert (freelance cultuurjouralist) en An De Bisschop (Docent kunstagogiek School of Arts-Conservatorium Gent)
In het panel Rudi Laermans (hoogleraar Centrum voor Sociologisch Onderzoek, KUL); Sarah Vanhee (performance-kunstenaar en auteur); Saddie Choua (beeldend kunstenaar, regisseur en auteur); Tom De Meester (PVDA-politicus, lid commissie cultuur Vlaams Parlement); Stephanie D’Hose (Open Vld-politica, lid commissie culuur Vlaams Parlement); Robrecht Vanderbeeken (Algemeen Secretaris ACOD-cultuur) en Katleen Vermeir (kunstenaarsduo Vermeir & Heiremans, Jubilee, SOTA).
 
Na bijna één werkjaar blikken we terug op hoe het de kunsten vergaat binnen het actueel Vlaams Cultuurbeleid: de besparingen in de projectsubsidies en het brede protest, de visienota kunsten en de voorlopige uitvoering daarvan, de reactie op de Corona-uitdagingen,...Welke dynamieken tekenen zich af? Hebben we te maken met een breuklijn in het Vlaams Cultuurbeleid? En hoe kunnen artistieke en culturele spelers hiermee omgaan?
 
Te volgen hier of via Stream Media
 
 
 
 

7.22.2020

#GGF2020 debat: Gent, Voor en Na Corona

Vandaag op de GeenGentseFeestendebatten een dicht-bij-huis-thema,Gent, Voor en Na Corona. Welk beleid voor een rechtvaardige en economisch sterke stad?

Moderator van dienst Pascal Debruyne (dr in de politieke wetenschappen, moraalfilosoof en onderzoeker bij Odisee Hogeschool), met panelleden Filip Watteeuw (schepen, Groen), Mathias DeClercq (burgemeester, Open VLD), Mieke Van Hecke (schepen, CD&V), Tom De Meester (gemeenteraadslid, PVDA), Tina De Gendt (auteur "Turkije aan de Leie"), Reyhan Gorgoz (Lector Sociaal Werk, Artevelde Hogeschool; Stichtend lid #Burgerplicht)., Jan Naert (voorzitter vzw Lejo, onderzoeker en lector Artevelde Hogeschool (PJK) en UGent). 
 
De Coronacrisis weegt op de stad. De financiële weerbots is enorm. Maar ook de sociale en economische consequenties doen Gent even op haar grondvesten daveren. Maar hoe groot is de impact van de crisis? Hoe heeft de stad deze schok opgevangen? Verandert dat het sociaalecologische project dat deze coalitie op poten zette? En hoe zit het relanceplan ineen? En gaan we terug naar voorheen? Of heeft deze crisis de kwetsbare plekken getoond, en de nood aan verandering?
 
Te volgen hier of via Stream Media.
 

7.21.2020

#GGF2020 debat de economische crisis

Vandaag gaat het GeenGentseFeestendebat over de economische crisis.

Sprekers voor vandaag: E wald Engelen (hoogleraar financiële geografie, Universiteit Amsterdam), Koen Schoors (prof. Economie, Universiteit Gent), Nathalie Vallet (prof. Economie, strategisch management en organisatie van de publieke sector en de sociale en solidaire economie, UAntwerpen), Johan Seynaeve (Belastingambtenaar; econoom; vakbondsafgevaardigde ACOD-Financiën), Jelle Versieren (economisch historicus, Universiteit Antwerpen). Gemodereerd door Karim Zahidi (filosoof UA/UGent, voorzitter Masereelfonds)

Te volgen hier of via Stream Media.

#GGF2020 Kuifje wordt volwassen

Op deze Nationale Feestdag aandacht voor het koloniale verleden met een boek.



U kent Kuifje? Man van vele reizen, onverschrokken reporter maar bovenal de belichaming van onze ‘superieure’ westerse waarden. Het wordt tijd, zo stelt Rik Pinxten, dat Kuifje volwassen wordt en zich bescheidener gaat opstellen. Want de toestand op deze planeet is zo ernstig dat de mensheid als gehéél bedreigd wordt. Zijn boek 'Kuifje wordt volwassen. Over de dekolonisering van de geest' schuift een reeks materiële en economische veranderingen naar voren, maar hamert ook op de noodzaak van een mentaliteitsverandering. En daarvoor hebben we eerst een dekolonisering van onze geest nodig. Rik gaat hierover in gesprek met Lindah Nyirenda; auteur, radiojournalist voor Radio 2 en slampoëet.

De gesprekken worden live gestreamd via www.gentsefeesten.be / www.trefpunt.be van 16u tot 17u15.

7.20.2020

#GGF2020 debat Identiteit vandaag: meer dan een onverwerkt verleden ?

Voor het Geen Gentse Feesten debat van vandaag hebben we een bijzonder interessant thema, identiteit.

Moderator van Charlotte De Kock (onderzoeker UGent)
Het panel bestaat uit Regina Sluszny (Forum der Joodse Organisaties), Jan Dumolyn (professor Geschiedenis UGent), Stella Nyanchama Okemwa (NAPAR Coalitie) Vincent Scheltiens (Universiteit Antwerpen), Christophe Busch (Hannah Arendt Instituut) en Anya Topolski.
 
Te volgen hier of via Stream Media.

7.19.2020

#GGF2020 debat Corona en Klimaatverandering

Vandaag het tweede debat tijdens deze Geen Gentse Feesten. Thema: Coronavirus: algemene repetitie voor de klimaatverandering die komt?
Moderator van dienst is Matthias Lievens. De sprekers: Anuna De Wever, Matthias Bienstman (BBL), Maïka De Keyzer (professor geschiedenis KU Leuven), Anneleen Kenis (postdoctoraal onderzoeker KU Leuven), Maarten Boudry (Etienne Vermeersch Leerstoel, UGent)

Brandend actueel. 

Te volgen hier of via Stream Media.

Herbekijken kan je ook:


7.18.2020

#GGF2020 debat #BeterNaCorona

Geen Gentse Feesten, dat betekent ook geen Gentse Feesten debatten? Gelukkig gaan de debatten dit jaar online.
Elke dag live om 14u.

Thema van vandaag #beternacorona. - België na Corona, op weg naar een Andere Wereld of business as usual? (De concrete uitdagingen voor de linkerzijde post corona)

Met Walter Zinzen; Rik Van Cauwelaert; Meyrem Almaci (Groen!); Peter Mertens (PVDA); Anja Van Robaeys (SPa); Angeline Van Den Rijse (AC ABVV Oost-Vlaanderen); Dominique Willaert (Victoria Deluxe) en Ann Peuteman.

 Bekijk het op het facebook-event of via Stream Media.

Het grote voordeel van online debatten, is dat ze ook volledig kunt herbekijken.


7.17.2020

Geen Gentse Feesten 2020 #GGF2020



GentseFeesten2020 door Harko Vande Loock

#inonzebubbel #inuwkotofinhetmijne


7.15.2020

Cancel Culture


Kameraden en vrienden,
Vandaag brengen we een cartoon over 'cancel culture'. Een variant van het hele 'politiek correct'-discours.
Je ziet bij progressieven ook steeds vaker mensen dit discours overnemen, alsof 'alles moet gezegd kunnen worden' het grootste probleem van dit moment is.

7.14.2020

Ece Temelkuran over populisten en Polen

Vandaag brengen we een interessant interview met de Turkse journalist en activiste Ece Temelkuran. Zij laat haar licht schijnen op (hoe kan het ook anders) populisme en geeft interessante bedenkingen bij de Poolse verkiezingen.




7.12.2020

avonturen, alledaagsheid en FOMO


De norm van avontuurlijkheid zorgt er voor dat alledaagsheid een taboe wordt. We leven immers in een wereld waarin reality-tv constant suggereert dat zelfs doodnormale mensen avonturen beleven die de aandacht van miljoenen kijkers waard zijn. Het moet dan wel zo zijn dat ook jouw doodnormale bestaan een avontuur is – en als dat niet zo is, moet dat wel jouw eigen schuld zijn. Vandaar dat millennials massaal lijden aan zogenoemde FOMO: fear of missing out. Je wordt online constant geconfronteerd met de avonturen die anderen beleven, terwijl je zelf een beetje op de bank hangt met je telefoon. Je voelt daardoor de druk om je linea recta in iets avontuurlijks te storten, zodat je materiaal vergaart waarmee je kunt laten zien dat ook jouw leven heus wel noemenswaardig is. Zodra avontuur de norm is, gaat ons alledaagse leven voelen alsof ook wij een soort oorsuizingen hebben – alsof de normaliteit een soort irritante pieptoon is die we moeten uitbannen door het avontuur op te zoeken.

Gusman en Kleinherenbrink, Avonturen bestaan niet, Amsterdam, 2018, p. 135.